View Single Post
Eski 06-04-2013, 19:09   #25
tevmen
Ağaçsever
 
tevmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 58
Isırgan otunun yararını ilk kayınvalidemden duydum. Onun deyimiyle suda üç gün bekletirsen yaprak bitlerini kaçırmak için ilaç olarak, daha fazla bekletirsen potasyum zengini gübre olarak kullanabilirsin. Dediğini yaptım, iğrenç kokulu bomba gibi bir solüsyon elde ettim, her derde deva. Yukardaki yazıları görünce tek marifetinin bu olmadığını anlıyorum. Gerçekten müthiş bir bitki. İki karışlık balkonumu duvardan duvara ısırganla kaplayasım var, var ya eşim o ısırganları toplayıp bana 'kamçı tedavisi' uygular korkum da var.

Meğer ısırgan otu tekstil endüstrisinde eskiden beri kullanılırmış sonradan kaybolmuş gitmiş! Yeni yeni tekrar ortaya çıkıyormuş ısırgan otu kumaşı. İnternette ısırgan elyafından gömlek bulunuyor, yabancılar satıyor. Biz de geri değiliz. SP Nanoteks diye bir firma önümüzdeki yıl üretime geçeceğiz diye açıklama yapmış.

Vakti olan için güzel bir kaynak 'Isırgan otu lifi ve özellikleri', Tekstil Teknolojileri Elektronik Dergisi c.5, s.84 (2011), Kurban, Yavaş, Avinç,

http://www.teknolojikarastirmalar.co..._1_101_625.pdf

Ayrıntılı incelemişler, ısırgan otunun dayanıklılık, lif inceliği uzunluğu vs açısından geleneksel kumaşlardan aşağı kalır yanı olmadığını göstermişler. Hatta ısırgan otu yetiştirmek pamuğa göre daha az meşakkatli olduğu daha az ilaç gerektirdiği için avantajı da var.

Yakında şiiri çıkar '...gel ısırganlara sarayım seni'...

tevmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön