View Single Post
Eski 03-04-2013, 14:12   #1
zebra
Ağaç Dostu
 
zebra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: Fransa
Mesajlar: 252
Zebra / Bahçe

Zebra - Yasam Bahçem

Bahçenin bulunduğu şehir; Fransa

Bahçenin büyüklüğü, Yaklaşık 200m²

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları; Gunesi sabah 11 gibi gormeye basliyor. Ruzgar yok denecek kadar az. Yaz-kis yagis bol oluyor.
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri ; 6-7

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Yasam

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?: Son iki yil haricinde ekim-dikim yapilmamis durumdaydi.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 2 yildir bahcemle ugrasiyorum.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Ilk yaz sadece aldigim domates-biber-cilek fideleri ile amatorce uretim yaptim. Bu yil siteniz sayesinde, tohumdan cimlendirmeyi ogrendim ve cimlendirdigim fideler, bahcemi senlendirecekler. Ayrica bahce ornekleri ile bahcemde peyzaj calismasi yapmaktayim.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz. Var, asagida fotograflari bulabilirsiniz.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) ; Internetten ogrendigim teknikler sayesinde kendi basima yapmaktayim.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? 8-9 sebze adasi mevcut olacak bu yaz insallah. Ayrica 3-4 cicek adasi olusturmayi planliyorum.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Her baktigimda icimi acan, yazlari icinde saatlerce vakit gecirebilecegim bir yasam bahcesi olusturmak.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) Su anda seftali, incir agaci, yaban mersini, ortancalar, bodur kiraz, nar fidesi, muz, naneler, kekikler, mugeler, yilanyastiklari bulunmaktadir.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Genellikle domates agirlikli olsada, biber , altincilek ve bunlara kardes bitki olan cicekleride ekmek ilgi alanima giriyor.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Cok ozel yok ama nadir bulunan ve degisik sekillerdeki domatesler ilgi alanima giriyor.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Evet.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Sulama elle bidonlar sayesinde yapiliyor. Seneye damlama sistemi kurmayi hayal ediyorum.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Bu sene malç kullanacagim.

Toprak özellikleri; Analiz yaptirmasamda, siyah (tahminimce humuslu) ve solucani bol bir toprak turu.

Kompost yapıyor musunuz? Seneye yapmayi planliyorum.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Zannetmiyorum.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Sadece bir defa, gecen yil sumuklu bocekler ve salyangozlar icin organik ilac kullanmistim. Marul ve cileklere cok asiri dadanmislardi.

Bahçeniz organik mi? Organikle kasit ilacsiz ortam bahsediliyorsa, evet organik, hatta dogalda diyebiliriz.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Simdiye kadar hic gubre kullanmamistim. Bu yil ilk defa at gubresi kullandim. Yazinda, organik sivi gubre kullanmayi planliyorum.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Sadece salgangoz ve sumuklu bocekler var. Taze fideler icin en tehlikeli hayvanlar, oyunu seven kedicikler !

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Bidon yöntemi ile yapiyorum.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Sagi, solu ev duvarlari ile kapli(1 ile 2 metre boyunda). Arka cephesi 3 metrelik calilik ile kaplidir. Soguk almiyor ama evler yuzunden gunesten tam randiman alamiyorum.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Iyi ki onceki yillarda zirai urun kullanip, bahcemi zehirlememisim diyorum.


Düzenleyen malina : 03-04-2013 saat 14:39 Neden: Foruma yüklenmemiş fotoğraflar silindi
zebra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön