Konu: Nergis
View Single Post
Eski 02-04-2013, 19:28   #1807
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Sevgili nergisseverler..Nergisler artık çoğu yerde açtılar, hatta geçtiler..
Bu yüzden, saksıda yetiştirenlere, gelecek yıl yine güzel çiçekler alabilmeleri için aşağıdaki hususlara dikkat ediniz derim:

...Çiçekler açıp geçtikten sonra yapılacak işler:

En önemli dönem budur..Sakın ”tamam çiçekler geçti, artık saksıları güneş görmeyen bir yere aktarayım” demeyin..Sakın ama sakın, yaprakları erkenden kesip atmayın..
Yine bol güneşli bir köşenizde, haziran ortalarına kadar düzenli sulamaya devam ediniz..Böylelikle gelecek yılın soğanları maksimum iriliğe ulaşacaklardır.
Haziran ayı ortalarında sulamayı tamamen kesiniz ve yaprakların kendiliğinden sararıp kurumalarını bekleyiniz..Daha sonra saksılarınızı kasım ayına kadar serin-gölge bir yere aktarabilirsiniz..Soğanların serin bir ortamda geçireceği bu 3-4 aylık uyku dönemi gelecek yılın çiçeklerinin bol ve büyük olmalarını sağlıyacaktır..
Nergis soğanlarınızı, yapraklar ve saksı toprağı takır takır kurumadan sakın sökmeyiniz.
Ekim kasım aylarında tekrar onları bol güneşli bir alana çıkarıp bol bol sulayarak gelecek yılın gelişimine hazırlarsınız.

...Çiçek sonrasında nergis soğanları azota değil; en çok, soğanın iriliğini sağlayan potasyuma ve gelecek yılın çiçek oluşumunun iyi olmasını sağlayan fosfora ihtiyaç duyar..
Eğer soğanları ektiğiniz toprağa, 1/5 gibi bir oranda çok iyi yanmış bir hayvan gübresi verdiyseniz, çiçekler geçtikten sonra da ayrıca hayvan gübresi vermenize gerek yoktur..Soğanlar yeterli potasyum ve fosforu ondan sağlayacaktır..Haziran ortalarına kadar sulama ile yetinebilirsiniz..
Ekim yaptığınız toprağın fosfor ve potasyum açısından fakir olduğunu düşünüyorsanız, denizyosunu gibi organik gübrelerle takviye yapabilirsiniz..1 litre suya bir çay kaşığı yeter..15 gün arayla 2 kez verebilirsiniz.

Çiçeklenme döneminden sonra da haziran ayı ortalarına kadar yapacağınız sulamalarla birlikte 15-20 günde bir çok hafif gübre takviyeleri yapmanız, gelecek yılın soğanlarının daha iri olmalarını sağlayacaktır..

Double Daffodil Erlicheer | Smile! You
kokulukatmerlinergis

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön