View Single Post
Eski 01-04-2013, 21:08   #75
capsaicin
Ağaç Dostu
 
capsaicin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 216
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi FAKO Mesajı Göster
SUPER "Bileyleme Konusu" islenmis. benim de zaman zaman, balik filetolama bicaklarimin biley konusuna giriyor. Bu konuda cok calistim. Zaman zaman iyi netice alabiliyorum. Bu konuda video da hazirlamistim. Belki hosunuza gider. (Icabi dahilinde konu uzerinde bilgilendirilmemi arzu ediyorum)

BILEYLEME 29 9 2012 - YouTube



Uploaded with ImageShack.us

BICAK CANTASI



Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us

https://www.youtube.com/watch?v=CkoPM6kQjQo
Merhaba. Doğru bileme şekli sizin fabrikanın istediği bu dediğiniz olan taşı kesermişcesine olan harekettir. Bunun nedeni iyi bir keskinliği elde ederken ağzı da olabildiğince bütünleşik tutmak ya da mukavemetten feragat etmemektir. Eğer tam tersi şekilde ağzın kesme yönüne göre değil de sırta doğru kayışlarmış gibi çekersek bu sefer bir tık daha yüksek keskinlik elde ederiz ancak ağız daha fazla hırpalanır ve nihai keskinliğin dayanınıklılığı bariz şekilde daha az olur.

Peki sizin metodunuz olmaz mı? Pek olmaz. Neden?

İstikrar.

Bilemede esas nokta istikrardır. Sizde dünyanın en iyi çeliği ve tşaı da olsa istikrarlı bileme yapamazsanız yani ağzı her seferinde aynı açıyla aşındırmaz, birden fazla açı yaratırsanız verim alamaz, iyi bir keskinliğe ulaşamazsınız. En ideal keskinlik için bıçağı taşa her zaman aynı açıda sürmek gerekir. Bunu için taşı koyar bıçağı onun üstünde düşük bakıyla stabil şekilde sürer aşındırma yaparız. Eğer sizin yaptığınız gibi bıçapı alta koyup taşı üzerinde sürersek taşın ağırlığından bıçağın tutuş açısı dönebilir, ya da çelik esneyebilr yine istikrarlı bir açı sağlanmaz. Ayrıca taşın altında kaldığından tam olarak ne yaptığımızı göremeyiz. Sizn bu metod ancak parmak kadar köçük taşlar ya da çakılar için silindirik ufak taşlar kullanırken verimli olur. Onun dışında en iyisi taş sabit bıçak yavaşça sabit bir açıyla üzeirnde bilenmeli.

İkinci olarak kullandığınız taşlar gördüğüm kadarıyla sentetik arkansas. Pek iyi dğeildir ve pek iyi bileme verimi alamazsınız. Yağı da çok daha az bir bezelye kadar döküp parmağınızla yayıp kullanın. Çok fazla yağ kullanmanız bileme hızını ciddi oranda yavaşlatır. Arkansas taşları doğalları dahil oldukça yavaş bileme yapan taşlardır. Hakiki iyi arkansaslar sert ve yoğun olur. Çok yavaş biler. Bunlarla nihai iyi bir keskinliğe ulaşılır ancak çok zaman alır ve tecrübe gerektirir. Çok sert çelikli bıçaklar ya da çok sert,yoğun bileme taşları bileme konularına yeni başlayanlara göre değildir. Çünkü ağzı oturtup, keskinleştirmek oldukça çok sürme gerektireceğinden bu işlem sırasında amatör birisi çok fazla açı farkları yapar her sürmede. Bu da keskinleştirmekten ziyade köreltebilir. Yeni başlayanlara yumuşak çelikler, ve hızlı bileme yapan taşlar gerekir ki açı farkı yapılsa bile kolayca telafi edilip yine de keskinlik elde edilebilsin.

Ben yeni başlayanlara japon king markasının sentetik su taşlarını tavsiye ederim. 800kum ağız açmak için, 1200 kum da keskinlik vermek için yeterlidir. Daha fazla keskinlik isteyenler bir 2000 ya da 3000kum seramik su taşı alıp gayet iyi bir keskinliğe ulaşabilrler. Bundan sonrası amatör bıçaklar için gereksizdir sonuç alınamaz. Ancak çok kaliteli sert el dövmesi bıçaklarla daha üst kum, ince taşlarda daha yüksek keskinliğe ulaşabilir.

capsaicin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön