View Single Post
Eski 29-03-2013, 22:14   #4
tiryaki
Ağaç Dostu
 
tiryaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
Masanobu Fukuoka'nın izinde...

Masanobu Fukuoka'nın izinde...


Herkese Selamlar,
Geçen sene Ayvalık civarında (gömeç) bir yer almıştım. Uzun bir süredir araştırıyorum ne yapsam ne etsem diye. Bu süreçte agaçlar.net sayesinde hayatımda duymadığım ve bilmediğimi birçok şeyi öğrendim:

Kompost yapımı, EM, Fukuoka'nın doğal tarımı, permakültür, pestisitlerin, toprağı devamlı sürmenin zararları, allelopatik bitkiler, soluncanların faydaları, malçlama, tohum çimlendirme vs vs.

Bazen gittiğiniz yer kadar yolculuğun kendisi de önemlidir ya, benim için yolculuk hayli keyifli geçiyor.

Monokültür tarımın bana göre olmadığına karar verdim. Aynı çeşitten yüzlerce fidanı dik, hizaya sok, sonra uğraş dur çok mantıklı gelmedi bana.

Son dönemde kafamda meyve ormanı gibi bir düşünce oluştu. Ceviz, badem, altlarında fındık, ayva, nar, dut, elma, erik, armut vs. boylarına ve birbirine gölge etmeyecek şekilde konumlandırılacak. Kenarlarda çalımsı bitkiler. Taşlık yerlere incir, çam.

Tabi bütün ağaçların meyve ağacı olması şart değil, arada güzel ibrişim, ıhlamur, meşe ya da sögüt ağaçları da olacak uygun yerlerde

Uygun fiyatlı olan bazılarını fidan olarak alıp ekmeyi düşünüyorum. Kalanlarının tohumlarını araziye saçmayı ya da ekmeyi planlıyorum.

Bunları yaparken şu ilkeleri uygulamaya karar verdim
1) sürdürülebilir olacak
2) dışarıdan alacağı input çok sınırlı ya da hiç olmayacak
3) topraktan aldığım kadarını geri vereceğim
4) amaç maksimum verim ya da maksimum kar olmayacak

Araziye öncelikle örtü olarak yonca ekilecek, 30 adet kadar yabani armut ağacı aşılandı. Şubatta cevizi tohumdan ekmiştim ama domuzlar bazılarını yemiş, mayısa doğru durum netleşecek.

Çimlendirdiğim viyollerde çimlendirdiğim bademler var. onları ekmeye başlayacağım. Yukarıda bahsettiğim ağaçların tohumlarını toplamaya başladım.

Eminim birçok şey planlandığı gibi gitmeyecek, o yüzden her türlü fikre ve öneriye açığım.

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön