View Single Post
Eski 27-03-2013, 14:48   #5
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smnunal Mesajı Göster
Sayın pria,

Bu konu başlığını daha önce görmemişim. Kendi zeytinliklerimde kullanmak üzere ilk zeytin hasat makinasını titreşimli ve benzinli 2001 yılında aldım.(İtalyan Cifarelli marka) Ağaçlarınızın taç yapısı küçükse ve zeytinler olgunlaşmış ise gayet verimli kullanışlı bir makina. Aağaçlarınızın taç yapısı büyükse ve zeytinler tam olgunlaşmamışsa hasat verimli olmuyor olgunlaşmıyan taneler silkelense bile düşmüyor. Makinanın olumsuz yönüne gelince ağırlığı ve titreşimden dolayı insanı çok yorması. Ağaçlarınız gemlik cinsi zeytin ise erken olgunlaşmadan ve taç yapısından dolayı bu makina bu ağaçlarda daha kullanışlı.

Teknolojinin gelişmesi ve devlet desteği katkısı dolayısı ile 2011 yılında akülü tarak şeklinde sağa sola ve aşağı yukarı çalışma sistemi olan hafif ve kullanışlı elektroliv marka 2. makinayı aldım. Bu makina her türlü ağaçda belli yüksekliğe kadar olan mesafelerde zeytin cinsi veya olgunluk dönemi sorun olmadan rahatlıkla kadın erkek herkes tarafından kullanılabiliyor. Bu makinanın olumsuz yönü sabah erken saatlerde ve çiğ olan zamanlarda sürgün uçlarını kırıyor. Birde devamlı kullanmanız durumunda kullanan kişiyi yoruyor olması.

Sizin gibi az ve genç yaşta ağaçları bulunan kişiler için ikinci bahsettiğim makina daha uygun olur. Bizim bölgede yaklaşık 1 yıllık sürede enaz 200 adet bu tip makinalardan satılmıştır.

En uygunu hasat zamanında kullanıp ona göre karar vermeniz bunlar daha çok genç ve zinde insanlara uygun diye düşünüyorum. (Bu sözüm sakın yanlış anlaşılmasın insanlar yaşlandıkça daha çabuk yoruldukları için)

Hasadınızın bol olması dileğimle.
Sayın smnunal,

Öncelikle aydınlatıcı bilgileriniz ve temenniniz için çok teşekkür ederim..
En doğrusu, dediğiniz gibi ''hasat zamanında kullanıp ona göre karar vermek''..ama benim bu şansım yok..Mesela bu sene motorlu ilaçlama makinası alacağım..dolu ağırlığı 35 kilo falan olanları ben kullanamam..bu yüzden dolu ağırlığı 23-25 kilo olanlardan alacağım..köyde çeltik eken gençlerden biri ''adnan abi, bende bundan var..nisanda köye gelnce ben fidanlığa getiririm..kullanırsın bordo bulamacında..ona göre karar verip alırsın'' dedi..
Ama maalesef köyde zeytin hasat makinası olan hiç kimse yok..bu yüzden bizzat deneyip karar verebilme olanağım yok..

Benim zeytinler Gemlik cinsi, taç yapıları küçük sayılır ve fazla boylu değiller..Ayrıca tek gövde değil, toprak seviyesinden bıraktığım 4-5 ince gövde şeklinde..titreşime iyi yanıt verebilirler diye düşünüyorum..
Ayrıca geçen yıl 5 kez yapraktan kullandığımdenizyosunu sayesinde, bir önceki yılda birlikte hasat yaptığımız arkadaşlara göre 15-20 gün erkencilik sağladım..soğuklara kalmadan hasatı bitirdim..700 kilo civarında zeytini 9 günde tek başıma mekanik tarak ile kendim topladım..İşçi tutsam benim hiç kârım olmaz..İşçiye ödeyeceğim para zeytinin değerine yakın nerdeyse..bu yüzden kendim toplamak zorunda kaldım..ama gerçekten yorucu..sabah 6, akşam 7 aralıksız çalışmak yorucu..Allah'a şükür şimdilik gücüm yetiyor ama ileriki yıllarda zor..yaşım 60..

Vaktiniz olduğunda aşağıdaki sorularımı da yanıtlarsanız sevinirim:

-Elektroliv ve Cifarelli makinaları nereden kaç liraya aldınız..Hesaplı alınabilen yerler varsa yazabilir misiniz? Birde, bunlar için ''devlet desteği'' ne kadar oluyor? Destekleme makinayı alırken mi oluyor, yoksa siz parayı peşin ödedikten sonra İlçe Tarım'a faturayı ibraz edip destekleme priminin iadesini mi bekliyorsunuz?

-Yukarıda linkini verdiğim yerli yapım, sırt askılı makinalar için bir bilgi ve tecrübeniz var mı acaba?

-Motoru sırtta olan silkeleme makinaları daha az yorucu olabilir mi?
-Elektoliv akülü taraklı makinanın şarzı ne kadar gidiyor..


Düzenleyen pria : 27-03-2013 saat 19:01
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön