View Single Post
Eski 27-03-2013, 13:12   #4
smnunal
Ağaç Dostu
 
smnunal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2011
Şehir: muğla
Mesajlar: 1,547
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Kendi başınıza yaptığınızda çok zor ve zahmetli, işçiye yaptırdığınızda sinir bozucu sonuçları olabilen ve maliyetli bir iş olan zeytin toplama konusunda pratik bir çözüm bulmak istiyorum bu yıl..

Zeytinliği olup ta, zeytin hasat makinası kullanan hiçbir üye yokmu acaba?
Onların görüş, tecrübe ve tavsiyeleri çok çok önemli..
Yazarlarsa sevinirim..

İnternette birçok bilgi var ama hangisi ideal, hangisi az yorucu, ağaca en az zarar verip maksimum faydayı sağlayan makinalar hangisidir?

Taraklı çırpma makinası mı, silkme makinası mı? Yerliler ne kadar güvenilir?

Örneğin ben bir ilan buldum..gerçekten ithallere göre çok hesaplı..ama karar vermek çok zor:

ZEYTİN TOPLAMA SİLKME MAKİNESİNE SERVET ÖDEMEYİN (ID#340972), fiyat 999,99*TL, konak satın al

Sayın pria,

Bu konu başlığını daha önce görmemişim. Kendi zeytinliklerimde kullanmak üzere ilk zeytin hasat makinasını titreşimli ve benzinli 2001 yılında aldım.(İtalyan Cifarelli marka) Ağaçlarınızın taç yapısı küçükse ve zeytinler olgunlaşmış ise gayet verimli kullanışlı bir makina. Aağaçlarınızın taç yapısı büyükse ve zeytinler tam olgunlaşmamışsa hasat verimli olmuyor olgunlaşmıyan taneler silkelense bile düşmüyor. Makinanın olumsuz yönüne gelince ağırlığı ve titreşimden dolayı insanı çok yorması. Ağaçlarınız gemlik cinsi zeytin ise erken olgunlaşmadan ve taç yapısından dolayı bu makina bu ağaçlarda daha kullanışlı.

Teknolojinin gelişmesi ve devlet desteği katkısı dolayısı ile 2011 yılında akülü tarak şeklinde sağa sola ve aşağı yukarı çalışma sistemi olan hafif ve kullanışlı elektroliv marka 2. makinayı aldım. Bu makina her türlü ağaçda belli yüksekliğe kadar olan mesafelerde zeytin cinsi veya olgunluk dönemi sorun olmadan rahatlıkla kadın erkek herkes tarafından kullanılabiliyor. Bu makinanın olumsuz yönü sabah erken saatlerde ve çiğ olan zamanlarda sürgün uçlarını kırıyor. Birde devamlı kullanmanız durumunda kullanan kişiyi yoruyor olması.

Sizin gibi az ve genç yaşta ağaçları bulunan kişiler için ikinci bahsettiğim makina daha uygun olur. Bizim bölgede yaklaşık 1 yıllık sürede enaz 200 adet bu tip makinalardan satılmıştır.

En uygunu hasat zamanında kullanıp ona göre karar vermeniz bunlar daha çok genç ve zinde insanlara uygun diye düşünüyorum. (Bu sözüm sakın yanlış anlaşılmasın insanlar yaşlandıkça daha çabuk yoruldukları için)

Hasadınızın bol olması dileğimle.

smnunal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön