View Single Post
Eski 26-03-2013, 20:54   #15
my91
Yeni Üye
 
my91's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-03-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erdem26 Mesajı Göster
Sayın kgursan,

Bu konuda size katılmıyorum.

Budama ile bir ağacın bir parçasını, dalını kestiğimizde ağacı bodurlaştırmış oluruz.

Neden? Çünkü ağacın besin olarak biriktirdiği karbonhidratların bir kısmını atmış oluruz. O yüzden budama ile ağaçlar hem bodurlaşır, hem de meyve verimi bir miktar azalır. Ama sonuçta daha kaliteli ve iri meyveler elde ederiz.



Ağacın bodurlaşmasına etki eden ikinci faktör de iklimdir.

Örneğin Hollanda şartlarında tam bodur elma anacı üzerine aşılı elmalar bahsettiğiniz kadar yüksekliğe erişir. Ama Türkiye şartlarında bu 3 - 3,5 metredir.

Gene tropik iklim bölgelerinde klasik çöğür anaçları sadece bahsettiğiniz kadar boylanır. Çekirdekten fidan dikip üzerine aşı yapabilirsiniz.

Growing Apple Rootstocks from Seed - YouTube
söylediğiniz şeyler coğrafi,iklimsel ve fiziksel deişiklikler bağbında kısmen doğru olabilir ama bir bütünü ele aldığımızda bunlar etken faktör halinde görülürler..
Evet bir ağacın çıkması gereken dalını kestiğimiz zaman kısmen bodurlaştırmış oluruz(kısaca terbiye)etmiş oluruz diyelim ama tam anlamıyla bodur sıfatında bi anlam vermez..
bodur,yarı bodur,veya klasik anaç üzerine aşılanmış meyve türleri anaç(kökleri)bakımından fiziki gelişmeler gösterirler..bir bütün olarak aynı tür meyveyi vereceklerdir ama türleri gereği büyümeleri,meyve adet sayısı,yaşam süreleri aynı zamanda ekilen türlerin bi kısmında uzun ömürlü,bi kısmında erken meyve verme,vs..gibi farklılıklar gösterirler.bunun gibi daha çok örnekler verilebilir..aksi bir durum olsa üreticiler itinayla klasik,yarı bodur,tam bodur anacı aramak yerine sizin dediğiniz gibi kökü ne olursa olsun ben budayarak ve iklime dayanarak zaten bodurlaştırırım düşüncesini taşırlardı..yani bu sizin alıpta ektiğiniz fidanın kök yapısıyla alakalı..ben yorumunuzda size katılmıyorum..

my91 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön