View Single Post
Eski 26-03-2013, 18:38   #14
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Meyvelerde bodurluk Anaç ile ilgili bir konudur. Budama,bodurlaştırmada bir yardımcı-destek dir. örneğin., bir çöğür (yabani) üzerine aşılanmış meyve ağacını budama ile bodurlaştıramazsınız.
Sayın kgursan,

Bu konuda size katılmıyorum.

Budama ile bir ağacın bir parçasını, dalını kestiğimizde ağacı bodurlaştırmış oluruz.

Neden? Çünkü ağacın besin olarak biriktirdiği karbonhidratların bir kısmını atmış oluruz. O yüzden budama ile ağaçlar hem bodurlaşır, hem de meyve verimi bir miktar azalır. Ama sonuçta daha kaliteli ve iri meyveler elde ederiz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Burada bodur meyve ağacı deyiminden kastımız;
- Azami 1,5-2 m. boyunda
Ağacın bodurlaşmasına etki eden ikinci faktör de iklimdir.

Örneğin Hollanda şartlarında tam bodur elma anacı üzerine aşılı elmalar bahsettiğiniz kadar yüksekliğe erişir. Ama Türkiye şartlarında bu 3 - 3,5 metredir.

Gene tropik iklim bölgelerinde klasik çöğür anaçları sadece bahsettiğiniz kadar boylanır. Çekirdekten fidan dikip üzerine aşı yapabilirsiniz.

Growing Apple Rootstocks from Seed - YouTube

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön