View Single Post
Eski 25-03-2013, 21:12   #5
nazenin34
Yeni Üye
 
nazenin34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 14
ARKADAŞLAR.. sağlığımız için önem teşkil ettiğine inandığım bana gelen bir maili sizinle paylaşmak istedim sağlığımızı ve ailemizin sağlığını hepimiz düşünür neyin doğru neyin yanlış olduğunu ya araştırarak **** duyarak öğrenmeye çalışırız çünkü hayattaki en büyük nimet ve zenginliğimiz sağlığımızdır...


Geçenlerde bir süpermarkette alışveriş yaparken çok yaşlı bir kadın eline bir tuz paketi almış görevliye soruyor: "Yavrum bunun üzerinde kaya tuzu mu, gol tuzu mu?"v.s. yazmıyor. Ben kaya tuzundan imal edilenini almak istiyorum.''.
Önce kadıncağızın yaptığını bir yaşlılık davranışı zannettim. İnceledim, sordum soruşturdum, meğer kadıncağız haklıymış. Simdi ben de üzerinde kaya tuzu yazanları satın almaya çalışıyorum.
Hatırlarsınız buna benzer bir ileti de seker için dolaşmıştı. Meğerse ülkemizde seker, pancardan imal edildiği gibi genleriyle oynanmış mısırdan da imal ediliyormuş (bunun arkasında da maalesef bizim prenslerimiz varmış). Simdi ben, paketin üzerinde ''yüzde yüz pancar sekerinden imal edilmiştir'' yazısını görmezsem satın almıyorum.
Artık tuz yemeyin yedirmeyin! Nedenine gelince aşağıdaki yazıyı okuyun. Neden yememeniz gerektiğini anlayacaksınız.
TUZ GÖLÜ
Aşağıdaki bilgiler maalesef doğru...
Sonra; Türkiye neden kanserden kırılıyor.' diye soruyoruz. ?
Tuz Golü, Van Gölü'nden sonra ülkemizdeki ikinci büyük golüdür... Uzunluğu 80 km olan Tuz Gölü'nün genişliği 48 kilometreyi bulur... Geniş bir alanı kapsamasına karşılık çok sığ bir göldür... Dünyanın en tuzlu gollerinden biridir... Litresinde 329 gram gibi çok yüksek oranda tuz ihtiva etmektedir. . Gölün bu özelliğini değerlendirerek tuz elde etmek amacıyla kıyılarında çok sayıda tuzla kurulmuştur. Bu tuzlalardan elde edilen tuz Türkiye'nin gereksinimi olan tuzun büyük
bölümünü karşılamaktadır.
Türkiye'nin oldukça kurak bir yerinde yer alması nedeni ile bu sığ bölgelerde çok yoğun bir şekilde buharlaşma görülür... Doğu kısmındaki körfez dışında tümüyle kuruyan Gölün tabanında, kalınlığı yer yer 30 cm.yi bulan mevsimlik bir tuz katmanı oluşmaktadır. . Tuz Gölü'nün en derin yeri sadece 2 m.dir. Öteki kesimlerin derinliği sadece santimetrelerle ölçülebilmektedir.
Göle dökülen en önemli akarsular? Peçeneközu deresi ile Melendiz çayı'dır. Coğrafya bilgileri aynen böyle diyor. Coğrafya bilgilerine girmemiş acı gerçek ise şudur:
Tuz Gölüne dökülen en büyük akarsu Konya' nın şehir kanalizasyonudur. . Çumra yönüne verilen kanalizasyon bu doğrultu üzerinden maalesef herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan doğrudan Tuz Gölü'ne akıtılmaktadır. .
Bir milyonu gecen şehir nüfusunun sanayi artıklarını da taşıyan şehir kanalizasyonu bizlere iyotlu ya da iyotsuz tuz olarak geri dönmektedir. .
Bu faciaya dur demek ve tuzun kokmasına fırsat vermemek için her sorumlu vatandaşın üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekmektedir


Yrd. Doç. Dr. MUSTAFA DURAN
PAMUKKALE UNIVERSITESİ
FEN-EDEBIYAT FAK. BIYOLOJI BOL.

nazenin34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön