View Single Post
Eski 02-06-2007, 21:46   #18
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nebat06 Mesajı Göster
1. saydam saksısının ortasında beyaz toz kireç gibi bir oluşum var. çiçeği saksıdan çıkartıp elimle değdiğimde toz kireç gibi ve saksı içinde yanlarda da oluşmuş.

2. aramadan bile bakınca 1 adet 3-4 mm boyunda saydam siyah başlı ve içinde de siyah bir çizgi görünebilin bir adet kurtçuk gördüm.

3. adını bilmediğim ancak diğer çiçeklerinde toprak yüzeyi ve saksı-alt tabak aralarında görünen beyaz, zıplayan 1 mm boyunda böcekler var.

4. saksı yan yüzeylerine denk gelen yerlerde de bazı köklerde erime ve sanırım çürümeler var.

çiçeğimin görünen sıkıntıları bunlar.

söylediğim gibi geleli 10 gün kadar oldu. ben bir kere kaynamış vu dinlendirilmiş su ile bir kere suladım. toprağı ise sanırım orman yosunu diye tabir ettiğiniz cinsten. hani bazı çiçeklerin saksılarında toprak üstünede konulan, bazı yerlerde de kurutulmuşunu dekoratif olarak kullanılan cinsten gibi.

çiçekli dalı yaklaşık 60-70 cm ve üzerinde beyaz 6-7 adet de çiçeği var.



yardımlarınızı bekliyorum.
Phalaeneopsis'iniz çok ıslak tutulmuş belki de fazla kireçli su ile sulanmış. şöyle ki
1. şıkataki oluşumlar fazla kireçli sudan kaynaklanabileceği gibi torf veya hindistan cevizi kırıntılarının da çok ıslak tutulmasından oluşan küf mantar oluşumları da olabilir.
2.bu tasfir tam bir drosophyla melanogaster yani sirke sineğinin larvası. ki köklere böyle gözle kolayca bulunabilir derecede bir populasyonda olması köklerde ciddi hasarlar yaratabilir.
3. ben bunlara toprak biti diye adlandırıyorum ancak bu da saksı harcının gereğinden fazla ıslak kalmasında oluşan yaratıklar pek orkidelere doğrudan bir zararı yok... sanırım...
4.işte asıl ıslak kalmanın sorunu sizin de tasfir etiğiniz gibi kökler çürüme gösteriyor bu ıslak substarta bir dizi hastalığa neden olan pathogen mantarların da oluşumu demek.

evet sonuç itibarı ile bitkiniz çok ıslak bunu acilen kurumaya bırakın tamamen kurumadan evvel bir mantar ilacı ve böcek ilacı saksı harcına tatbik edin. çiçekli olması şimdilik bir substrat değişiminin risklerini tartmamıza nedendir.
bence bekleyin ama en önemlisi saksı harcını ilaçlamadan sonra bir hafta 10 gün gibi bir kurumaya bırakın sulamayın altında da assla su kalmasın..

saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön