View Single Post
Eski 22-03-2013, 13:32   #49
Cymbelina
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Serpent Mesajı Göster
Benim amacım da yazı sahibiyle birebir tartışmaya girmek değil. O nedenle ortaya yazıyorum.

Burada HES lere karşı çıkanlar hayatlarında kaç tane HES gördüler? Tabii ki hem nehir santrallarını hem de depolamalıları (barajlıları) kastediyorum.

Eğer sulama imkanı varsa ben HES lere karşı çıkan çiftçi/köylü görmedim.

Karşı çıkanların olduğu yerlerde zaten sulama imkanı olmayan yerler (topografik olarak sulanamayacak yerler). Onda da genelde şehirde oturup o çay kenarında yayla evi filan olanlar köylünün önüne düşüp gösteri yaptırırlar.

Ben yukarıda verdiğim örnekte tesisisin yatırımcı tarafından babasının hayrına yaptırıldığını söylemedim. O tesis 450 milyon dolarlık bir tesis. Tek başına yaklaşık 3 milyon kişinin evsel eletrik ihtiyacını karşılayabilir durumda. Bu büyük yatırımdan elbette para kazanacak. Ancak hiçbir yükümlülüğü olmadığı halde sulama suyu için su alma yapısını karşılıksız yaptı.

Halen Bu projede DSİ sulama şebekesine ait yatırımları yapıyor. Siz şimdi oraya gidin ve köylüye ve çiftçiye derelerin kardeşliği adına bu yatırıma engel olmaya geldiğinizi söyleyin. O çiftçi siz ne yapar bilemiyorum.

Çiftçinin/köylünün cahilliğini kim iddia etmiş onu da merak ettim şimdi.

Benim yazdıklarımı konu içinde kalarak yanıtlarsanız sevinirim.

Selamlar..
Çiftçinin, köylünün cahil olduğunu şahsen siz iddia ettiniz demedim, dilerseniz bir daha okuyun mesajı. Hatta sizi hedef alarak yazmadığımı da söyledim, yazıdaki tavır ve fikiri baz aldım, yatırımcıdan yana bu tavır üzerine kendi fikirimi ifade ettim, buna da hakkım var sanıyorum. Herkes özelleştirmeyi veya yatırımcıyı desteklemek, savunmak zorunda değil. Siz savunup desteklemeye devam edin.

Sizin verdiğiniz örnekte çiftçiyi düşünen hayırsever yatırımcı, kurduğu tesisi elbette para kazanmak için kuruyor. Mecbur olmamasına rağmen sulama suyu yapısını da kendisinin yapmış olması acaba bu sırf hayırsever yönünden mi kaynaklanmaktadır yoksa orada yaşayan vatandaş tepki göstermesin, onlara da su sağlansın ki sesleri çıkmasın diye mi? Veya acaba ihale aşamasında veya diğer aşamalarda yatırımcının kulağına "ya şu sulama işini de siz üstlenin" diye mi fısıldandı? Bunları da düşünmek lazım, ben sizin kadar gözümkapalı yatırımcıyı savunur durumda olamıyorum malesef.

Birşeyi anlamak için de birebir oraya gidip görmek, o şeyin etkilerini bizzat deneyimlemek her zaman gerekmiyor. HES görmemiş olabiliriz, ama bakın yukarıda gören ve orada yaşayan insanlar ne diyor? Çevredeki tahribatı görmek için bizzat oraya mı gitmemiz lazım? Suyun azaldığını, dinamitlenen toprağı, iş makinalarını gidip görmemiz mi lazım? Çevremizde HES yoksa, HES görmemiş insanlar yorum yapmasın mı? Sadece cici yatırımcıların lütfu ile suya kavuşan ve ses çıkarmayan o örnekteki köylüler mi konuşsun?

Örneğin videolardan birinde var, 80 yaşlarında bir amca, ona o sözleri kim söyletebilir zorla? Ya da bir çıkarı mı var, o videoda iki kelam edince cebine para mı girdi? Bu ifade size ait: genelde şehirde oturup o çay kenarında yayla evi filan olanlar köylünün önüne düşüp gösteri yaptırırlar - Köylü yıllardır bu ülkede hep kandırıldı, sulama suyu lütfedilerek susturulan köylü de var. Ama kimse köylüyü kolay kolay kandırıp gösteri yaptıramaz bu konuda. Haklarını savunması kimseyi rahatsız etmesin. Köylü karşı çıkıyor da neden karşı, bir dinleseler, cebine para mı girecek karşı olunca?

Sayın Serpent, karşılıklı atışma gibi olmasın, konuyu da dağıtmış olmak istemem. Sizin sözleriniz yeterince açık, tavrınız net, sanıyorum benimkiler de öyledir. Siz de, ben de söyleyeceklerimizi söyledik sanırım. Yanlış anlamayın, elbette bu Alakır HES ve yargı kararının uygulanmaması ile ilgili başka söyleyecekleriniz vardır belki.

Saygılar

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön