Konu: Nergis
View Single Post
Eski 20-03-2013, 19:07   #1755
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Öncelikle belirteyim ki, 1754 sayılı mesajımın yanıtı, yazdığınız mesajları yinelemek olmamalıydı, diye düşünüyorum hala..

Sayın üzüm,

Bende amatör-hobi amaçlı yetiştiricilik yapan bir insanım..Bir sayın kgursan gibi derinlemesine bilgim olmayabilir..
Ama, müsaade ederseniz, ben 14-15 yıldan beri ''erlicheer'lerle haşır neşir olan bir zat olarak oldukça fazla deneyim sahibi olduğumu düşünüyorum..

Bunlar yetmiyor tabi ki, 3 yıldan beri ''erlicheer'' nergislerden edinen üyelerin değişik iklim koşullarındaki tecrübeleri benim için çok değerli..
Baştan sizin tesbitlerinizi de olasılık dahilinde gördüm..ve bu yüzden sayın esracer'e özel mesaj yazarak sizin herhalde Sarıcakaya gibi Akdeniz iklimine benzeşir özellikler taşıyan Antep'te sıcaklıklar aniden ektrem sıcaklıklara, 25-30'lu değerlere çıkmış olabileceği varsayımıyla, tesbitlerinizi değerlendirmesini istedim..
Ama, daha sonra Antep'in 5 günlük ısı değerlerine baktığımda, sıcaklıkların 17-20 dereceler arasında seyredeceğini görünce, onu yanlış yönlendirdiğimi düşünerek, saksılarını serin ve gölge bir yere almamasını yazdım ve bunun da doğruluğunu bugün yazdığı iyi haberler içeren mesajıyla anlamış oldum..

Sizin de, görüş ve tesbitleriniz benim için çok değerli...İkna olmuş olsam hemen sizin uyarılarınızı da aşağıdaki linklerin '' erlicheer nergislerin ekim ve bakım bilgileri'' bölümüne ilave ederdim..

Nergis

kokulukatmerlinergis

Double Daffodil Erlicheer | Smile! You

Fakat, yazdıklarınız rakamsal değerlere dayanmıyor..''Yüksek sıcaklık'' tan kastettiğiniz takribi kaç derecedir veya nergislerinizin güzel kokular salgıladığı, serin, düşük sıcaklık derecesi nedir, hala bilmiyorum..Sizde ısrarla buna açıklık getirmiyorsunuz..

''Nergislerimin bir kısmı açarken sıcaklıklar anormal yüksek (?-?) derecelere ulaştı ve kokmadılar..ama, ardından hava sıcaklığı normal bahar değerlerine, (?-?) döndü ve kalan tomurcuklar açınca onlar gayet güzel koku salgıladılar'' mealinde yazabilseydiniz, bu benim için önemli bir veri niteliği kazanır..ve diğer üyelere de bunları aktarıp dikkatlerine sunardım..

''Sıcak iklim bölgesinde erlicheer türü nergis yetiştirenler eğer nergisleriniz kokmuyorsa'' sözlerinizede bir yorum ekleyeyim..
Nergisleri ister karasal, ister ılıman isterseniz sıcak tabir edilen bölgelere ekin; bu üç iklim tipinin de bahar aylarının birbirine benzediği ve sıcaklıkların 15-20 dereceleri gördüğü günlerde açıp kokacaklardır..
Burada fark, mesela Ankara gibi karasal yörelerde, sıcaklıkların istikrarlı olarak 15-20 derecelere oturması biraz geç olacak ve nergisler bu yörelerde daha geç açacaktır..
İzmir, Muğla gibi sıcak iklim olan yerlerde ise daha erken 15-20'ler görüleceği için en erken açacaklardır..Örneğin, ''Erlicheer'lerin ilk açtığını 6 şubatta yazan üye Manisa'dan sayın feyziuslu'dur:
Nergis
Çanakkale, İstanbul gibi daha mutedil yörelerde ise ikisinin ortasında bir tarih aralığında açacaklardır..

Burada önemli olan şey, ister karasal, ister çok sıcak, ister ılıman bölgelere ekilsinler, her üç kuşakta da nergisler arzu ettikleri 15-20 dereceleri gördüklerinde açıp kokularını salgılayacaklardır..
Bir kez daha yazıyorum, nergislerin maksimum koku salgılayacakları risksiz sıcaklık değerleri 17-20 derecelerdir..
Sıcaklık aniden bu değerlerin altına, 6-7-8 derecelere düşerse gelişim duracağı gibi, koku olayı da asgari düzeye inecektir..

15-20 derecelerde tomurcuklar açarken duyulacak güzel koku, ısı eğer ekstrem şekilde 30'lu değerlere falan çıkarsa, hele hele yüksek ısı kaynağı şiddetli ışığa maruz kalırsa ömrü kısalacak, önce taç yapraklarının kenarları kavrulmaya başlayacak ve pörsüyecektir..
İşte, eğer nergisleriniz eğer saksıda ise, böyle durumlarda, saksıda ekili olmalarını avantaja çevirerek ve onları serin ve gölge bie yere aktararak hem koku oranını hemde çiçek ömrünü koruyabilirsiniz..


Düzenleyen pria : 20-03-2013 saat 19:53
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön