View Single Post
Eski 02-06-2007, 15:36   #3
Metin Y.
Ağaç Dostu
 
Metin Y.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,374
Yazmacılık can çekişiyor...

Babası Bedri Rahmi Eyüboğlu'ndan miras kalan yazma sanatını devam ettiren Mehmet Eyüboğlu: "Türkiye'de benden başka yazma basan kalmadı. Benden sonra benim oğlum, ondan sonra da onun oğlu yazma basacak. Bu sanat babadan oğula geçerek sürecek"diyor..
Yazmacılık Sanatı üzerine kitap hazırlayan Reyhan Kaya'nın görüşleri ise şöyle:
Halk sanatlarının yaşaması, değerlenmesi ve devam etmesi bu sanatlara karşı duyulacak istek oranında çoğalmaktadır. Örneğin, yazmacılık sanatı günümüzde şimdiki hali ile sadece Anadolu’ya hitap eden bir halk sanatı olarak geçerliliğini devam ettirmektedir. Eskiden çok aranılan ve oldukça geniş bir ticari değer de taşıyan yazmacılığımız, tüm el sanatlarında olduğu gibi zamanla güzelliğini ve soyluluğunu yitirmiştir. Bunun nedenlerini aşağıda açıklayacağımız bazı noktalarda toplayabiliriz :
Tekniğin ilerlemesi, tüm halk el sanatlarının çalışma alanlarını ya kısıtlamış veya ortadan kaldırarak tarihe gömmüştür.
Ticari düşüncelerin ön plana geçmesi (Sanat endişesi ile ticari sürüm isteğinin yer değiştirmesi), önceleri sanat düşüncesi daima ticari sürüm düşüncesinden üstün tutulmakta ve ancak bu düşünce ile soylu eserler yaratılabilmekte idi.
Endüstride yığınsal üretim metotlarının uygulanması, batının kayan şerit metodu ile maliyetin minimuma indirdiği fiyatlarla üretilen mallar karşısında el sanatları ürünlerinin artış ve Pazar yönünden rekabet edemez hale gelmeleri, makine ürünlerinin seri ve yığın imalâtına karşı bambaşka bir karakter taşıyan halk sanatlarına da aynı metotların uygulanması, halk el sanatlarının gerilemesine veya kaybolmasına sebep olmuştur.
Yazmacılık sanatı ve buna benzer diğer sanat dalları zamanımızın koşullarına ayak uyduramadıklarından ve günümüz ihtiyaçlarını yeter derecede karşılayamadıklarından gerileme ve duraklama durumuna düşmüşlerdir. Bununla beraber makine sanayinin gelişmesiyle gerçekte el sanatları bütün dünyada tekrar değer kazanmıştır. Bu düşünce ile halk sanatlarını kendi özellikleri içinde toplamak ve günümüz sanat koşullarına göre yaşantılarını sürdürmek gerekir.

Metin Y. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön