View Single Post
Eski 18-03-2013, 23:54   #28
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Bu soylediginiz cok ilginc. 2-3 hafta kadar once Ege'den bir kavun ureticisiyle konusuyordum. Yoreye has bir suru evladiyelik cesidi birarada yetistirdigini soyledi. Hibritlesmeye karsi hic onlem almiyor musunuz dedim, hicbir onlem almiyormus. Aldiginiz urunde hic o ceside has ozelliklere aykiri dusecek sonuc almadiniz mi diye sordum. Her sene ayni sonuclari aldigini soyledi. Gozleminde mi bir hata var ve aslinda onun farketmedigi sekilde cesit safliginda kayip oluyor yoksa butun cesitler geleneksel cesit oldugu, kendi tarlasinda hibrit cesit yetistirmedigi icin daha mi az sorun cikiyor, bilemiyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Geçen Buğday Derneğinin Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde düzenlediği iki günlük Tohum Ağı toplantısına katıldım. Toplantının eğitim bölümünde Dr.Gülay Beşirli sebzelerdeki izolasyon mesafeleri hakkında oldukça detaylı bir bir sunum yaptı, ki bu izolasyon mesafeleri, takas yoluyla paylaşıma sunulacak yerel çeşitlerin tohumlarının çok az çiftçi tarafından üretilebilir olduğunu ortaya koyuyordu. Söz gelimi her mevsim 20 çeşit domates eken bir yetiştirici olarak ben hiç bir domates çeşitinin genetik saflığını muhafaza edecek durumda değilim. Ya bir sezondaki çeşit sayısını çok azaltmam ya da iki çeşit arasında kuş uçuşu en az 15 metre izolasyon mesafelerini tam olarak sağlamam gerekiyormuş (şayet izolasyon kafesleri kurmaz isem).

Kabakgiller ve biberler bu bakımdan en riskli durumda. En rahat olanlar ise fasulyeler.


University of California Cooperative Extension - Sacremento Master Gardeners

Hairloom Tomatoes
"Can you save the seeds?

Yes. But you need to take some precautions to prevent cross-pollination from other tomato varieties nearby or the seeds may not produce the tomato you wanted.

If you grow more than one variety of tomato, they should be planted at least 20-25 feet apart. In addition, a tall barrier crop (corn, pole beans, fruit trees, etc), or a continuous pollen-producing crop (squash) should be planted between varieties to distract the bees."

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön