View Single Post
Eski 18-03-2013, 22:09   #20
cliepy
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
İzolasyon mesafesi demek iki aynı çeşit bitki arasındaki mesafe demektir ıslahçılar tedbir için 50 metre mesafe komuşlar ancak çiçeğin ve bitkinin yapısı tanındıkça bu mesafye gerek olmadığı anlaşılmış. Örneğin biberde durum böyle değildir hala 250 metre izolasyon mesafesi biberlerde korunuyor. Böcekler ve rüzgar bu tür bitkilerde (Kendinde döllenen bitkiler) tozlaşmada etkili değildir zira dişi organın etrafını erkek organlar örtmüştür ve dışardan toz gelmeden erkek toz direkt dişicik tepesini döller.

Resimde bir domates çiçeğini görüyorsunuz. Dişicik tepesi uzamış ve erkek çiçeğin üzerine çıkıp ileriye doğru gitmiş. Bu ilerleme esnasında dişicik tepesi erkek çiçek tozlarına da dokunarak dışarı çıkar bu esnada çoktan döllenmiştir.

Eklenti 26631

Yine aşağıda Olgunlaşmamış bir domates çiçeğinde erkek organların dişicik etrafında nasıl sarılı olduğunu ve dişiciği nasıl kapattığını görebilirsiniz. Çiçek olgunlaştıkça dişicik uzar ve ortamndan dışarı çıkarken döllenir. Bu esnada böcek gelse bile **** rüzgar dişcik bulamadığı için tozlar döllemede yapamaz. Hibritleme yaparken işte o saran erkek organlar olgunlaşmadan yani tozlama olmadan alınır ve başka bir çeşidin çiçekleriyle elle döllenir. Burada ayrıca bu işlemi görebilirsiniz.

Eklenti 26635
bakın

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön