View Single Post
Eski 18-03-2013, 20:43   #18
cliepy
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Domateslerde izolasyon mesafesi 0 m dir. Yani iki ayrı domates çeşidi arasındaki mesafe sıfır metredir. Kendine döllenen bir bitki olduğu için yabancı tozlaşma oranı çok düşük rakamlardadır.

Eskiden bu mesafe 50 m idi ancak ıslah tecrübeleri bu mesafeyi sıfırlamıştır. Kısaca tarlanın bir ucunda bir çeşit domates diğer ucunda başka bir domates yetiştirmenin hiç bir mahsuru yoktur. PDA deyince sanki domatesin safiyetini sağlayan bir mekanizaymış gibi algılanıyor. Oysa saflığı koruyan bir oluşumun en azından ıslah bilgileriyle de kendilerini yenileyip bu işin genetik mekanizmasını da birbirlerine tavsiye etmeliler.

PDA'yı bir zaman takip ettim. Hatta üye de olmaya çalıştım. Ancak kendileri oluşturdukları kuralları gereği üye olma yeterliliğine ulaşamadım bu anlamda bana göre ya ben onlara göre yeterli değilim veya onların insanlarda aradıkları yeterliliklere üye olmak konusunda iyi cevap veremedim. Elinde 250 pembe domates tohumu olup her tohumu kendisi elleriyle ayırmış olan birisi için acaba ben mi kaybettim onlar mı bilemiyorum.

Pembe domates hakkında dergimizin Temmuz sayısında ülkemizin 25 yıllık yerli sebze tohum üreten firması Bursa Tohum'dan aldığım bilgilerden derlemeler bulunmaktadır. O yıllarda ticari değerinden dolayı ülkemize girmiş olan bu çeşit ki pembe domates olarak adı "marmande" dir hatta Bursa Tohum firmasının ortaklarından Sevgili Ali ERKMEN ağabeyimden aldığım bilgiler bu işin ticari boyutlarını da içermektedir.

Ayrıca o yazımda pembe domatesden nasıl tohum alınır değindiğim gibi dergimizin sonraki aylarında sebzelerden tohum alınması konusuyla da özellkle domatesden nasıl tohum alınır açıkladım.
buyurun

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön