View Single Post
Eski 17-03-2013, 23:29   #2
cliepy
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
Kongre Hakkında
Tarihçe

ISTA, tohum testlerinde yeknesaklık, numune alma ve tohum testi ile ilgili standart prosedürlerin yayımlanmasını, uygulanmasını ve geliştirilmesini sağlayarak uluslar arası tohum ticaretinde bu prosedürlerin üniform bir şekilde uygulanmasını ve geliştirilmesi görevini üstlenmiştir. ISTA’nın ikinci amacı tohum bilimi ve teknolojisi kapsamına giren bütün alanlarda (numune alma, numune testi, depolama, işleme ve tohumların dağıtılması, çeşit sertifikasyonun teşvik edilmesi) araştırmaların yapılmasını teşvik etmek, tohumla ilgili katılımcılara konferanslar ve eğitimler vermek, tohumla ilgili organizasyonlarda bağlantı halinde olmayı sağlamaktır.

ISTA bünyesinde yaklaşık 79 ülkeden 201 üye laboratuar,52 kişisel üye vardır. Bunlardan 120 laboratuar ise ISTA tarafından yeterlilik almıştır. ISTA üyeliği; dünyanın her tarafındaki devlete veya özel şirkete ait tohum test laboratuarları, araştırma enstitüleri ve üniversitelerde çalışan tohum bilimcisi ve tohum analizcileri ile işbirliği esasına dayanır. ISTA, ekonomik ve politik bağımsızlığı esas alarak üyelikte çeşitliliği teşvik eder.

ISTA, üye ülkelerin tohum laboratuarları yetkilileri ve konu uzmanları, üniversitelerden bilim adamları ile tohum sektöründen ilgili teknik uzmanlar yanında dünyadaki tohumculuk kuruluşlarının katılımı ile üç yılda bir kongre düzenlemektedir. 12–18 Haziran 2013 tarihinde yapılacak olan ISTA’nın 30. Kongresinin ev sahipliği için Bakanlığımız tarafından talepte bulunulmuş ve bu talep kabul edilmiştir.

ISTA Uluslar arası Tohum Kongresi; Uluslararası Tohum Sempozyumu, ISTA Teknik Komite Toplantıları ve ISTA Olağan Yıllık Toplantısı olmak üzere üç bölümden oluşup bir hafta sürecektir. Bu toplantıların masrafı katılımcılardan ve destekleyici kuruluşlardan temin edilecektir. Üç yılda farklı bir ülkede düzenlenen ISTA kongresine bilim adamları, araştırmacılar, Uluslararası organizasyonlar, stant açmak isteyen Tohum Şirketleri, Tohum endüstrisi ile ilgili teknoloji Şirketleri ve Tohum Üreticilerinden oluşan 600–800 katılımcı beklenmekte olup, bu toplantı ülkemizin dünyaya tanıtılmasında ve yeni gelişmekte olan tohumculuk sektörünün ve ülkemizin imkân ve potansiyelinin ortaya konulmasında, uluslar arası tohum sektörüne entegre olmasında yeni fırsatlar ortaya koyacaktır.

Türkiye'de yapılan 30. ISTA Kongresinde yer alan olaylara bakış:

- Kongre Öncesi Çalıştaylar:
- ISTA Tohum Gücü (Vigor) Testleri Çalıştayı (04-06 Haziran)
- ISTA Safiyet ve Çimlenme Çalıştayı (06-09 Haziran)
- 30. ISTA Kongresi Açılış Kokteyli (11 Haziran)
- ISTA Tohum Sempozyumu (12-14 Haziran)
- 30. ISTA Kongresi Gala Yemeği (14 Haziran)
- Teknik Komite Toplantıları (15-16 Haziran)
- Tartışma Forumu (17 Haziran)
- Olağan Genel Kurul Toplantısı (18 Haziran)
- Kongre Sonrası Turlar (19-21 Haziran)


Amaç

Tohum bilimi ve teknolojilerinde ortaya çıkan yeni bilgi, tecrübe ve teknolojilerin tohum aktörleriyle paylaşmaktır. Bu kongre, ISTA’ya üye ülkelerle birlikte çalışarak dünyada tohum kalitesinin değerlendirilmesinde yeknesaklığı sağlamayı amaçlamaktadır. Tohumda numune alma, kalite testleri, laboratuarların akreditasyonu konularında uluslar arası tohum kurallarının kullanımında tohum bilimi ve son teknoloji bilgilerini değerlendirmektir. Bu tohum kongresi, ulusal ve uluslar arası tohum ticaretinde ve gıda güvenliğinin sağlanmasına katkı verecektir.

Kongreden beklentiler;

Bu kongre; dünyanın her tarafındaki kamu veya özel şirkete ait tohum test laboratuarları, araştırma enstitüleri ve üniversitelerde çalışan tohum bilimcisi ve tohum analizcileri ile işbirliğine ve araştırma platformunun oluşmasına katkı verecektir.

Genetik kaynakların muhafazası ve tohum kalitesinin sürdürülebilirliğine dair bilgi ve deneyimlerin paylaşılması,

Tohumluk üretiminde kalitenin rolü ve değerlendirilmesi,

Standart tohum test metotlarını geliştirerek kaliteli tohum ticaretinin geliştirilmesi,

Tohumla ilgili diğer kurumlarla birlikte (ISF, OECD, UPOV, ISSS gibi) tohum bilimi ve teknolojisinin bütün alanlarında araştırma bilgilendirme yayın ve eğitimlerin yapılmasını sağlayacaktır.

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön