View Single Post
Eski 17-03-2013, 23:29   #1
cliepy
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
30. ISTA Kongresi Tohum Sempozyumu

Türkiye ve Bakanlık olarak 2013 yılında düzenlenecek 30 ncu ISTA Kongresine ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duymaktayız.1924 yılında kurulan ISTA tarafından her üç yılda bir düzenlenen Uluslar arası tohum kongresinin Antalya’da düzenlenmesi tarihi, kültürel, turizm, tarım sektörü ve tohumculuk endüstrisi yönüyle önem arz etmektedir.

Bu topraklar günümüzden onbin yıl önce tohumun ilk defa bitki kültürü amacıyla toprağa ilk atıldığı alanları kapsamaktadır.

Ülkemiz batı ile doğu arasında kültürel işbirliği, ticaret ve tarım alanlarında bir köprü görevi görmektedir. Bu alanlarda işbirliğinin sağlanmasında stratejik bir öneme sahiptir.

Bu sebeple de günümüzdeki üretim yapan tohum firmalarının aktif faaliyet alanı içerisindedir.

Ayrıca Türkiye, coğrafi konumu ve farklı iklim bölgeleri ihtiva eden subtropikal (ılıman) kuşak üzerinde yer alması, yazların sıcak ve kurak, kışların nispeten ılıman-serin ve yağışlı geçtiği Akdeniz ikliminde olması nedeniyle birçok tarımsal ürün yetiştirilebilmesine olanak vermektedir.

Türkiye endemik bitkilerin gen merkezi olması, tarımda ve bitki deseninde çok çeşitlilik ile bitki ıslahı, tohum üretimi ve ticaretini öne çıkarmaktadır. Kongrenin ana fikirlerinden biri olan gen kaynaklarının korunması ve ıslah amaçlı kullanımı da bu bağlamda önem taşımaktadır. Türkiye’nin ev sahipliğinde 12–18 Haziran 2013 tarihlerinde düzenlenecek 30 ncu ISTA Uluslararası Tohum Kongresine dünya tohum ailesini, tohum bilim adamlarını, bütün ülkelerin tohumculukla ilgili konu uzmanı ve yetkililerini, araştırmacılarını Antalya’ya davet ediyorum.

Bu kongreyi ülkemizde düzenleyen ISTA’ya teşekkür ediyorum.

Mehdi Eker
Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanı

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön