View Single Post
Eski 17-03-2013, 20:48   #45
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Konunun üstadları olayı daha ayrıntılı olarak açıklamışlar. Ben ise biraz da bilerek basitleştirmeye çalışmıştım. İlk notumda da formülü "basit formül" diye anlatmaya çalışmıştım, ikincisinde de yaklaşık bir sonuç verdiğini vurguladım (HydroBuddy sadece toplama mı bakıyor, yoksa tek tek her tuz için ayrı bir değer kullanıyor mu bilmiyorum).

Her durumda, bir karışım için ölçülen EC bize ortalama bir değer, yani sadece bir fikir verir. Zaten "toplam ppm" kavramı işi yeterince muğlak bir duruma getiriyor. Yani bir karışımın toptan ppm'ini bilmek de çok şey ifade etmiyor. Bizim için, daha doğrusu bitki için önemli olan karışımın içindeki oranlar. Onu da EC bize vermez. EC bize bir "iletkenlik" bilgisi veriyor ama neyin iletkenliği olduğunu söylemiyor. Buradan çıkacak (veya hatta kurutulan tuzu tartarak bulunan) ppm değeri de bize bir "miktar" bilgisi verir, ama neyin miktarı olduğunu söylemez.

Benim ilk notumda asıl vurgulamak istediğim ise tam da bu idi: Yani asıl önemli olan reçetedeki ayrıntılı ppm tablosu, ya da kısaca formül dediğimiz oranlar. EC bütün bu ayrıntıları tek bir ölçüme indirgeyen bir yaklaştırma - basitleştirme.

Son günlerde forumda değişik başlıklar altında tartışılan drenajdan gelen besin kullanılmalı mı - kullanılmamalı mı, veya bitki büyüdükçe EC yükseltilmesi yeterli mi, yoksa formül mü değişmeli konularının altında yatan esas ayrıntı bu.

Yoksa zaten EC ölçtükten sonra ppm hesaplayıp gidip onunla birşey yaptığımız yok.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön