View Single Post
Eski 17-03-2013, 16:59   #42
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
EC ile ppm arasında matematik ilişki olduğunu yukarıda söylemiştim. Adresteki hesaplayıcı da basit bir hesap yapıyor. EC için 1.0, 2.0, 3.0 değerlerini denerseniz ppm için 700, 1400, 2100 alırsınız.

Yani ppm = EC * 700

Bu kadar basit. Yani ne kadar çok madde, o kadar çok iletkenlik - ya da tersi: Ne kadar çok iletkenlik, o kadar çok madde.

ppm'i doğrudan ölçmek biraz daha zahmetli. Tüm çözeltiyi "kurutacaksınız", yani suyu gidecek geride tuzlar çökelecek. Onu alıp hassas terazide tartacaksınız.

EC ile ppm arasındaki bu basit bağlantı, eğer EC'yi kolayca ölçebilirsek ppm'i kolayca hesaplayabilme olanağı veriyor. EC'yi ölçmek çok daha kolay. Kudret Bey de sağolsun bize kolay EC ölçecek evladiyelik bir alet yapmış, 2 dakikada ölçüyoruz.

İster EC'yi ölçüp 700 ile çarpalım ppm hesaplayalım, ister kurutup tuzları tartalım; elde ettiğimiz ppm değeri toplam ppm değeridir. Yani reçetedeki 16 farklı element için verilen ppm değerlerinin toplamıdır. Bu nedenle o çökeltide hangi tuzlar olduğunu, hangi elementler olduğunun detayını bilemeyiz. İçindekilerin hepsi basit sofra tuzu da olabilir, 10 çeşit gübre karışımı da... Onu bilmek için kimya laboratuvarındaki türden karmaşık aletler gerekli.

O nedenle EC ölçmek bize sadece besin içinde ne olduğu konusunda kolay ama yaklaşık bir fikir verir.

Besin çözeltisi "taze" ise, kullanılmamışsa, ölçülen EC reçeteye uygun bir karışıma denk gelir. Ama drenajdan gelen kullanılmış besinde artık eski oranlar aynen kalmamış olabilir. Elementlerin oranları reçetedeki gibi değildir.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön