View Single Post
Eski 17-03-2013, 15:47   #39
diabolos
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-02-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sulukök Mesajı Göster
Aslında EC ile ppm reçete arasında bir ilişki var. EC bize besin çözeltisi içindeki toplam besin miktarı hakkında bilgi veriyor. EC dediğimiz çözeltinin elektrik iletkenliği, o nedenle mS diye yani microSiemens diye ölçülüyor. Besin çözeltisi dediğimiz ise bir takım kimyasal tuzlar. Tuzlar suda çözündükçe suyun iletkenliği artıyor. Böylece yüksek iletkenlik bize suda çözülmüş çok miktarda tuz olduğu bilgisini veriyor. Yani ppm ile EC arasında bir matematik ilişki var. Şu adreste basit bir EC / ppm dönüştürücü var:

Convert EC or PPM measurements from Growco Indoor Garden Supply

HydroBuddy gibi reçete hesabı yapan programlar da reçetenin EC'sinin ne olacağını da söylüyor.

Ama işin başında biz ppm'den EC'ye gitmiyoruz. Önce bitkinin EC ihtiyacı gözlemle bulunuyor. Bu da bize bitkinin ppm ihtiyacını veriyor. Ama bir de yine besine göre N-P-K gibi ve diğer elementler için besin oranları var. Yani ppm'in bileşenlerinin ne olacağı. Bunları da kullanarak sonuçta reçeteyi buluyoruz. (buluyorlar)

Bize de oturup bu hazır reçeteleri kullanmak kalıyor. Bu reçeteye göre karışım hazırlıyoruz. Doğru hazırladıysak ve de çok kaliteli su kullandıysak (EC'si 0.0), sonuçta doğru EC'yi de elde ederiz. pH ise suyun PH'ına bağlı olduğundan, sonuçta (genellikle) asit ilavesi ile pH'ı düşürmek (ayarlamak) gerekebilir
Sevgili Sulukök böyle net yazınca çok daha iyi anlaşılıyor bazı arkadaşlarımız belki bu sorduğumuz sorulara cevapları forumda var diye kızıyor olabilirler ama bazı şeylerin daha net anlaşılabilmesi için daha açık ve net ifadeler kullanılması gerek ,soru sormadan evvel elimden geldiğince cevabını forumda arayarak bulmaya çalışıyorum bazılarını buluyorum bazılarınıda belki insani nedenlerden gözden kaçırıyor olabilirim ama şuda bir gerçek forumda çok fazla konu başlığı var hatta aynı konu defalarca aynı başlık altında farklı kişilerce açılmış,her kafadan bir ses çıkmış ,bu da haliyle bilgi kirliliğine ve kafa karışıklığına yol açıyor,benim sorduğum soruya gelince ph ve ec nin sabit ve standart olmaması bitkiden bitkiye ,formülden formüle değişmesi kafamda acaba ppm değerleriyle matematiksel bir ilişkisi varmıdır sorusunu sormama neden oldu ,.Siz yukardaki cevabınızda diyorsunuz ki :
Ama işin başında biz ppm'den EC'ye gitmiyoruz. Önce bitkinin EC ihtiyacı gözlemle bulunuyor. Bu da bize bitkinin ppm ihtiyacını veriyor
Şimdi burası benim kafama takıldı ,bitkinin ppm ihtiyacını bilmeden EC ihtiyacı nasıl daha önce gözlemle bulunabilir?Ec çözeltinin içindeki gübre miktarıyla ilgili değilmidir?çözeltinin içinde gübre ne kadar fazlaysa EC yani suyun iletkenliğide o kadar fazla değilmidir?Eğer EC yi yani suyun iletkenliğini arttırmak istersek çözeltiye gübre, eğer azaltmak istersek su katmıyormuyuz?
anladığım kadarıyla besinin formülünü bileşikler(MKP,Mg SO4 7 H2O ....VS gibi) haliyle içlerindeki kimyasal elementler(azot,fosfor,potasyum...vs gibi)
oluşturuyor,Ec ise bu formülün farklı konsantrasyonlarıdır ,yani aynı miktardaki bileşiği 1 litrede eritirsek farklı 10 litrede eritirsek farklı bir Ec değeri yakalamış oluruz ,yani 1 litredeki daha konsantre 10 litredeki daha seyrek bir eriyik olur.Ben yanlış mı biliyorum?yanlış biliyorsam düzeltin lütfen.

diabolos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön