View Single Post
Eski 16-03-2013, 19:09   #37
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Aslında EC ile ppm reçete arasında bir ilişki var. EC bize besin çözeltisi içindeki toplam besin miktarı hakkında bilgi veriyor. EC dediğimiz çözeltinin elektrik iletkenliği, o nedenle mS diye yani microSiemens diye ölçülüyor. Besin çözeltisi dediğimiz ise bir takım kimyasal tuzlar. Tuzlar suda çözündükçe suyun iletkenliği artıyor. Böylece yüksek iletkenlik bize suda çözülmüş çok miktarda tuz olduğu bilgisini veriyor. Yani ppm ile EC arasında bir matematik ilişki var. Şu adreste basit bir EC / ppm dönüştürücü var:

Convert EC or PPM measurements from Growco Indoor Garden Supply

HydroBuddy gibi reçete hesabı yapan programlar da reçetenin EC'sinin ne olacağını da söylüyor.

Ama işin başında biz ppm'den EC'ye gitmiyoruz. Önce bitkinin EC ihtiyacı gözlemle bulunuyor. Bu da bize bitkinin ppm ihtiyacını veriyor. Ama bir de yine besine göre N-P-K gibi ve diğer elementler için besin oranları var. Yani ppm'in bileşenlerinin ne olacağı. Bunları da kullanarak sonuçta reçeteyi buluyoruz. (buluyorlar)

Bize de oturup bu hazır reçeteleri kullanmak kalıyor. Bu reçeteye göre karışım hazırlıyoruz. Doğru hazırladıysak ve de çok kaliteli su kullandıysak (EC'si 0.0), sonuçta doğru EC'yi de elde ederiz. pH ise suyun PH'ına bağlı olduğundan, sonuçta (genellikle) asit ilavesi ile pH'ı düşürmek (ayarlamak) gerekebilir

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön