View Single Post
Eski 15-03-2013, 16:32   #15
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Cemaleddin bey,

Zaten bu başlık da "gelişmiş bonsailer" veya "sergilenme aşamasındaki bonsailer" başlığı değil ki!

Sn badrobot bu gelişmiş gövdeli, kabuksu dokusu oturmuş, ve hızlı yol alma potansiyeline sahip karaağaç yerine ince, çok genç bir karaağaç fidanı alsaydı 1-2 sene sonra ulaşabileceği görsellik aşamasına 8-10 belki 15 sene sonra ulaşabilecekti.

Aynı şekilde, herşey yolunda giderse böyle bir adayın 2-3 sene sonra geleceği aşamaya ince bir fidan veya tohum çok daha uzun zaman sonra ulaşacaktır. Bizim vurgulamak istediğimiz ayrım bu, başka bir şey değil.

Ayrıca, burada sınıflandırılması yapılan şey bonsainin uygunluğu, güzelliği veya ağacın sahibinin bilgi ve deneyim seviyesi değil, sadece adayın potansiyelidir.

Eğer siz mame veya shohin çalışmak üzere küçük bir aday seçerseniz, başlığın açılacağı yer yine doğrudan "Üyelerin bonsai çalışmaları" başlığı olacaktır. Ama henüz çok genç bir fidecik veya tohum ile başlayıp, orta veya büyük bir bonsai hedefine ulaşmaya çalışacaksanız o zaman o adayı "Başlangıç seviyesi çalışmalar"a yüklemeniz gerekecek.

Örneğin, badrobotun bu ağaç üzerinde bu sene olmasa da 1-2 sene içerisinde uygulamaya başlayacağı jin, shari, oyma, kabuk soyma gibi ileri seviye teknikleri ince bir fidan üzerinde ancak 8-10 sene sonra başlayabilirsiniz, dolayısıyla böyle genç bir fidanın bu süre zarfında periyodik olarak gelişimini fotoğraflamadan başka yapabileceğiniz bir ileri seviye işlem olamayacak.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön