View Single Post
Eski 14-12-2007, 16:39   #33
bonsaisan
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Foruma yüklenmediği için görünmeyen fotoğraflar

Bu gün ilk kez siteye tam olarak giriyorum.
Bursa atölye çaluışmasında sonra innaılmaz yogun bir iş temposunsan sonra bilgisayarın başına tam olarak otura bildim.

Gelelim konumuza.Bu saksıda unutulmuş fidançık herkezin görüpde dikkattetiği bir şeydir.

Fİdanı çekim yaptığımız bir büfenin önünde gördüm.Büfeci yeşillik olsun diye dikmiş yaprakları olmadığı için cinsini şu anda bilmiyorum.
Malum dikmiş ve öylesine kendi haline bırakmış.
Bende dinlenmek için yanında ki masaya oturduğumda otların arasında onu gördüm etrafını otlar sarmışdı.Her zaman yaptığım gibi etrafını temizleyimde hava alsın dedim bir de baktım ki inanılmaz kökleri yarıya kadar dışarıda nebarisi inanılmaz güzel ve hoş.Hemen büfeciye gidip bu fidanı almak istediğimi söyleyince ne fidanı diye sordu.O kadar unutmuş ki fidanı orada abi o ölmüştür sök sen onun ben oraya baharda çiçek dikicem dedi.

Bende hemen kolları sıvadım ve yogun iş temposu da olsa bu fidanı oradan çıkarıp hemen bir naylon poşete koydum.

Ve studyoya getirdim.

Daha önce ki bir geziden kalma kayamı hazırladım çünkü kafamda bu fidanı kaya üztü çalışma fikri fidanı gördüğüm anda oluştu.

Başladım önce kökleri göz atmaya inaılmaz istediğim yapıya uygundu.


Önce kayayı menemenden aldığım sığ bir hazırlık saksısına adapte ettim.


Bu sayede kaya geçiçi olarak saksıya sabit ve stabil bir yapıya kavuştu.
Daha sonra kökleri kayanın form ve yapısına uygun bir biçimde sardırarak kayayı istediğim yapıda sardım.

En uç kısımda kalan kökleri ise saksının içine uygun bir şekilde yerleştirip köklerin saksı toprağına tam olarak temas etmesini sağladım.


Bu çok önemli çünkü kaya üstünde ki köklerin bir süre sonra işlevseliği sadece estetik bir görseli desteklemek adına odunlaşması ama gerekli besin ve suyun yapraklara iletim sağlamasına yarıyaçak bir hat olması.


Bu işlemden sonra ağaçın köklerinde toprakları temizlemedim.Kökleri tap olarak açığa çıkarmadım.
Bu olası riskleri önlemek adına yaptığım bir uygulama.
Daha sonra köklerin bu işlemde soka girmesini ayrıca köklerin bu yapılan zorlamada geçişin bir anda olaması ve kademeli bir geçiş süreçi yaşaması için kökleri en alt ksımdan en üst kısma doğru geniş bir en yapısı verdiğim bir naylon torba ile sardım.


Burada ki amaç şu ağaçın 1 aylık nekaat döneminden sonra gelişme dönemi başladığında torbayı en üst ksımdan kademe kadame sardığım için her ay bir kademe açarak kökleirn yavaş yavaş güneş ışığına ve açık ortama çıkmasını sağlamak.

Bu arada aşağında ki kök oluşumun canlanması ve köklerin daha rahat gelişmesi için daha önceden drenaj delikleri yogun olan bir plastik saksıya ağaçı saksısı ile beraber yerleştirerek ağaçın hayati riski ve şok atlanması içinde gerekli bir önlem almış oldum.
Burada ise sadece pomza kullandım.
Bu sayede kökler daha rahat bir ortamda sıışmadan gelişeçek ve bir dahaki baharda yeniden kökler gerekli düzenlemeye müsait olaçak.





Saygılar.

bonsaisan Çevrimdışı   Başa Dön