View Single Post
Eski 12-03-2013, 22:18   #6
miralay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2009
Şehir: marmara
Mesajlar: 302
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Sn miralay, benim burda yayinladigim seyi sanki baska birseymis gibi sunmaya devam ediyorsunuz. Kitaptan alintilamama karsin "reklam sunumdur" diyorsunuz, yine yanlis bilgi veriyorsunuz. Tohumlara ek bir sterilizasyon uygulanmiyor.

Kitabin yazari siradan, bu isle alakasiz birisi degil, Dr. John Navazio. Organik tohum uretiminde ve tohum saklanmasinda uzman bir isimdir. Bu yayinladigi kitap da dogru ve yansiz bilgi vermek uzere hazirladigi bir yayin. Fotograflarin cekildigi yer de cok guvenilir, kucuk olcekli bir organik tohum sirketi, yani oraya kurmaca bir set hazirlanip sanki tohumu oyle cikartiyorlarmis gibi yapiyor degiller. Gercekte tohumu almakta hangi surecleri izliyorlarsa, onu resimlemisler. Kitabi alirsaniz 218, 219, 246, 247 ve 323 no'lu sayfalari incelemenizi tavsiye ederim. Aslinda internetten de bircok kaynak bulabilirim ama ben kitap sevdigim ve bu kitap isini bilen birisi tarafindan yazildigi icin bu ornegi verdim.

Hic fayda saglamayacak bir konuda devamli birseyler soyleyip kafa karistiriyorsunuz. Ozet olarak tekrar edeyim:

1) Ben domates tohumlarimi fermentasyon yontemiyle elde edip kurutuyorum.
2) Kuruttugum tohumlari sonraki sene ekim zamani geldigi zaman yerlerinden cikartip ekiyorum. Bu yontemle sakladigim tohumlari iki sene sonra ve sonrasinda kullandigim zamanlar da oldu, sonuclar benim kisisel beklentilerimi karsiladi.
3) Domates ve cucurbit tohumlarini fermentasyon yontemiyle elde edip satan tohum sirketlerinden satin aldigim tohumlarda da kendi tohumlarimdakine benzer sonuclari elde ettim.
4) Kendi tohumlarimdan urettigim bitkilerde verim ve bitki sagligi bakimindan cok iyi sonuclar aldim.
5) Ben iyi sonuclar aldim diye siz ya da bir baskasi mutlaka kullanmali diye bir cikarimim yok. Herkes kendisine en uygun dusen yontemi kullanmakta serbest ama eger fermentasyon yonteminin nasil uygulandigi merak ediliyorsa, bilgi amacli olarak yukarida adimlarini vermis oldum.

Sterilizasyondan ne kastettiginizi hala soylemediniz. Eger bundan kastiniz tohumun icinde bulundugu karisima hidroklorik asit eklenmesiyse bu, organik tohum uretimine karsi dusen bir uygulama ve konumuzla bir ilgisi yok. Tekrar edeyim: Burda verdigim orneklerde ve yukarda resimlerle gosterdigim orneklerde herhangi bir sterilizasyon islemi uygulanmamaktadir. Sirket, tohumu elde ettikten sonra, sonraki sene icin satisa sunar. Yani tohum 2012 yilinda cikarildiysa, tohum paketi ustune "2013 icin paketlenmistir" yazar. Bunun nedeni de tohum elde etme islemi bittigi anda, zaten cogu yerde ekim mevsiminin gecmis olmasidir. Alici, sonraki sene ekmek uzere tohumu alir. Tohumu satisa sunmasinin uzerinden 1 sene gectikten sonra da tohumlarin fiyatlarini dusurup elinden cikarir (veya cesitli sekillerde dagitir) cunku zamanla tohumun, hangi yontemle elde edilirse edilsin, cimlenme orani duser. Dongu devam eder ve sonraki sene yeni tohumlar hasat edilerek satisa sunulur.
Sizin bahsettikleriniz ne ki ben ne olarak aksettirmeye gayret ediyorum ??
Kitap dergi ders kitabı eğitim kitabı dahi olsa bu bir sunumdur resimleri herhangi bir Anadolu köyüne giderseniz aynı kareleri Türkçe konuşan insanlar ile elde edebilirsiniz.

Ama bunun böyle olması sizin yaptığınız işleme tohum şirketleri referans göstermenizi legalize etmiyor, dikkat edin şirketleri ben karıştırmadım sizi referans gösterdiniz bende bildiğim bir konu olduğundan bu verdiğiniz referansın muteber olmadığını size anlatmaya çalıştım öyle olsaydı tıpkı marketlerde aldığımız kendileri de bir tohum olan kuru fasulye, nohut gibi ürünlerin sunulduğu alelade ambalajlar içinde ürünü satışa koyarlardı ama bu adamlar olağan üstü kilitli hava ışık geçirmez ısı yongalı amabalajlar kullanıyorlar el değmeden paketliyorlar neden Mesele hijyen.

Kafanızın karışması benden kaynaklanmıyor maalesef dikkat edin tekrar okuyun bakın yöntem doğru bu yadsınamaz usül hatalı.

miralay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön