View Single Post
Eski 12-03-2013, 18:04   #13
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Bu başlık 2009 dan sonra atıl kalmış.Ben de yeni gördüm. Kiraz ile ilgili bodurlaştırma düşüncelerimi orada anlatmıştım. Burada da "Meyve ağaçlarında bodurlaştırma" konusunda bazı bilgileri paylaşmak istedim.

Meyvelerde bodurluk Anaç ile ilgili bir konudur. Budama,bodurlaştırmada bir yardımcı-destek dir. örneğin., bir çöğür (yabani) üzerine aşılanmış meyve ağacını budama ile bodurlaştıramazsınız.

Burada bodur meyve ağacı deyiminden kastımız;
- Azami 1,5-2 m. boyunda
-Erken meyveye yatan,
-Sık dikilen (dönüme 100-200 adet fidan, yani 1,5x2 m, veya 2x2m ,veya 1,5x2,5m aralıkla dikilen)
-Genellikle kısa ömürlü
- Ve kendine özgü teknikler ile Budanan meyve ağaçlarıdır.

Bodur meyve ağaçları bodurluğunu ANAÇLARDAN alır.

Bu amaçla pek çok Bodur anaç geliştirilmiştir. Örneğin , Elma için M-9, Kiraz için Gisela , Armut için Quins A (ayva) , gibi. Bazı meyveler için de Yarıbodur anaçlar da vardır. Kiraz da Mahalep, Elma da M 104 vs.

Bunların yanında Çöğür anaçları ise, Kuvvetli, uzun ağaçlar yapar, geç meyveye yatar, diğerlerinden daha uzun ömürlüdür ve seyrek (geniş aralıklarla) dikilirler.

Her anacın istediği toprak tipleri de farklıdır. örneğin M-9 anacı, verimli toprak ister. Saçak kök yapar. Susuzluğa gelmez.

Açıklamam biraz uzubca oldu, ama sonuç olarak söylemek istediğim şu: Çöğür (kuvvetli) anaca aşılanmış bir meyve fidanını nasıl budarsanız budayın Bodur yapamazsınız.

Kolay gelsin

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön