View Single Post
Eski 09-03-2013, 15:24   #4
İsmail Karagülle
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Diabolos'un sorusunun cevabı şu olabilir mi;

Hazır gübre kitleri kullanım kılavuzu

mesaj 158

Sevgili arkadaşlar , sayın tugrulbaba nın sorduğu soru forumlarda var , Ancak uzun süreden beri devam eden forum sayfalarını gözden geçirmek zorlaşmış olacakki zaman zaman buna benzer sorular olabiliyor. Sayın tugrulbaba nın sorusunu yanıtlamak geçmişi hatırlamak açısındanda bir fırsat olacaktır

Birim , büyüklüğü belli olmayan bir kavramdır. Ama seçilen birimin fiziksel boyutu bellidir. mesela bu uzunluk olabilir ,hacim olabilir, ağırlık olabilir, zaman olabilir. oran ise çeşitli kümelerin seçilen birimler le ifadesidir. Örnek verecek olursak mesela bir kova çimento 4 kova kumla karıştırılmalıdır dediğimizde birim kovadır. buda haçmi belirler yani gerçek birim haçimdir. bir hacim çimento 4 hacim kum 2 hacim su gibi. örnekleri çoğaltmak mümküm. mesela , ben bir birim yol yürüdü isem siz 3 birim yol yürüdü iseniz oran 1/3 tür. birim yoldur, ama asıl ölçü birimi mesafedir metredir.yani uzunlık ölçüsüdür. bir birime 100 metre dersek ben 1 birim yani 100 metre yürürken siz 3 birim yani 300 metre yürüyorsunuz demektir.
Fazlaca uzatmanın manasız olacağını düşünüyorum konumuza dönersek besin eriyiği hazırlamakta birim, ağırlık birimidir . Eğer 1 birim azot 0,6 birim fosfor 1,6 birim potasyum deniyorsa birim ağırlık birimidir. mg_ gr_ kg _ hatta ton seçe bilirsiniz. yani hazırlamış olduğumuz besin eriyiğinin içindeki elementler bu birimler alınarak orantılana bilir. yani bu besin eriyiğinde 1 kg azot, 0,6kg posfor, 1,6 kg potasyum var diyebiliriz ama burada bütün bu elementlerin ne kadar suda olduğu belli değildir. Bunu belirliyen bizim arzu ettiğimiz konsantrasyondur. yani 1 gr azotu,0,6 gram fosforu,1,6 gr potasyumu istesek 1 litrede , istersek 10 litrede erite biliriz. Ama nekadar suda eritelim diyince bitki için önem taşıyan EC değeri işin içine girer. eğer EC 2 ms/ cm olsun dersek bu teorik olarak hesaplanır ancak farklı standarlar vardır.en pratik yol , birazdaha yüksek konsantrasyonda hazırlayıp azar azar su ilave ederk istediğimiz EC değerini yakalamaktır.ama hesap olarak yaklaşık bir gram tuzun 1 litrede eritilmesi ile 1 ms/cm lik bir EC değeri yakalanır. diye paratik bir formül kullana biliriz. bir iki pratikten sonra olay çok kolaylaşacaktır.

Şimdi olaya birde tersinden bakarsak örmeğin 150 ppm azot, 75 ppm fosfor,225 ppm potasyumun formülünü çıkaracak olursak burada birim ppm yani litrede mg dır.
Oranları hesaplarken herzaman azotu bir kabul ediyoruz. Bu eriyik için formül 150 /150- 75/ 150_ 225/ 150 = 1 _0,5_1,5 tur. Bu formülü istersek aynı oranlarda daha seyrek veya daha konsantre hazırliya biliriz Örnek 100 ppm azot,50 ppm posfor 150 ppm potasyum veya 250 ppm azot,125 ppm fosfor,375 ppm potasyum gibi.

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön