View Single Post
Eski 05-03-2013, 01:28   #102
fzthalil
Ağaç Dostu
 
fzthalil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-12-2011
Şehir: Samsun
Mesajlar: 303
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Canan Mesajı Göster
Hydrotonla ilgili böyle bir tecrübe varsa tamamdır, olumsuz değilse bile fikrim şüpheliye geçer. Daha önce bu tip denemeleri yabancı forumlarda gördüm, görüşler olumluydu. Demek ki benim atladığım birşey var. Sizin gibi deneyimli birinde olmadıysa bende hiç olmaz. Vanda sahibi olduğum için onun banyosu her daim hazır, phal.lerde kök yapısı itibarı ile zayıf değil, olabilir gibi geldi.Benimkilerden birinin çiçekleri geçer geçmez deneyeceğim. Terrarium konusu çok komplike, sanat gibi. Daha pratik birşey istiyorum. Orkideyi bizim ülkemizde diğer bitkilerden ayıran bir özelliği var, o da hep değerli birinden hediye olması. Mütemadiyen insanların hediye gelmiş, önemsedikleri bitkileri kaybetmeleri hem üzücü hem de bitkisever birine dönüşmenin önünde engel sayılabilecek kötü bir ilk deneyim. İşin magazin kısmı bu, size başarılar, takipçinizim.
Not : Diatomite deneyiniz olumsuz sonuçlandı ama kısa dönemdeki başarısı sebebiyle kök durumu çok kötü orkidelerde köklenme güçlenene kadar kullanıldığını gördüm.
bildiğiniz üzere orkideler kök sistemi açısından ikiye ayrılıyor; epifitik ve terrestrial. epifitkler nemi çok seviyorlar o yüzden nem oranı yüksek ortamlarda iyi gelişim ve çiçeklenme gösteriyorlar. terrestrialler ise ormanda zeminlerde yaşıyorlar. substratı daha ıslak olabiliyor. epifitikler aksine ıslaklığı hiç sevmiyorlar, en azından sevenini ben bilmiyorum.. hidrotonda ıslaklık bir nebze kontrol edilebilirken diatomitte kontrol edilemiyor. o yüzden kendim de diatomiti denediğimde kökleri çürüttüm, çalışmamın sonuçlarını gördünüz mü bilmiyorum ama iyi gidiyorken köklere baktığımda köklerin içinin boşaldığını gördüm (hocamdan yediğim laf burdan geliyor).. aslında hidrotondaki olan çalışmam ise biraz kendi hatam olabilir, sterilizasyonu tam yapamamış olabilirim. zaten olan problem devam etmiş ve kökleri çürütmüş olabilir.. magazin kısmına geleceksek aldığım ilk orkide phalaenopsis türü bir orkide ve sözlüme almıştım, o da bakamayıp bana geri verdi ve 2 seneden fazladır bende diatomitin kısa dönemli başarısı köklenme için evet olumlu olabilir hatta hoyalarda ve başka torf bitkilerine kullanıldığını ve güzel sonuçların alındığını gördüm.. şu da var diatomit terrestrial orkideler için güzel bir ek substrattır bana göre..
Not: terrarium cidden apayrı..
teşekkür ederim size de başarılar dilerim..

fzthalil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön