View Single Post
Eski 31-05-2007, 10:57   #58
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fiyona Mesajı Göster
agaclar.net ahalisi,öncelikle paylaştığınız dostluktan ve bilgilerden dolayı sizlere saygılarımı sunarım.Henüz tasarı halinde olan büyük bir ağaçlandırma projemiz var.Derneğin ismini henüz vermek istemiyorum,netleşsin sizlerle de paylaşacağım.Bu konuda sorumlu gönüllü ben olduğumdan dolayı bilgi toplama işi de bana düştü.Her şubemizin bulunduğu şehirde asgari 100 ağaçlık bir hatıra ormanı tarzında bir ağaçlandırma düşünüyoruz.Ne yapabilirim nasıl yapabilirim? Ağaç temini,yer temini ve yasal mevzuat konusunda yardımlarınızı bekliyorum.Şimdiden çok teşekkür ederim...

Sayın fiyona,
Yazdıklarımızla umarım bu işe kalkıştığına sizi pişman etmiş olmayız:
Sayın, Yücel Çağlar’ın ilgili yazısına eklenecek çok şey var.
Herhangi bir yolculuk sırasında yol boyunca bir çok resmi ve özel kurum, kuruluş ve derneklerin ‘hatıra’ ormanları tabelalarına rastlıyoruz. Ama ortada orman yok!.. Beş sene sonra aynı yerden geçtiğinizde geriye kalan ayakta kalan bir tek küflenmiş, yan yatmış tabelalar!..

Hem insan eliyle dikilen fidanlardan oluşturulacak olan yer orman vasfında olmaz. Olsa olsa yeşil örtü olur. Orman bildiğiniz gibi bambaşka bir yer.
Yeşil örtünün sürdürülebilir olması (devamlılığın sağlanması) kanımca bir süre daha insanların bakım ve gözetimin devamı sayesinde olur. Dikilecek olan fidanlar doğru seçilmiş olsalar bile, ‘hüda-i nabit’ (kendi kendine yetişebilen özellikte olmadıkları için ihtiyaç duyulan belirli aralıklarla ve sürede sulanmaları, gübreyle beslenmeleri ve budanmaları gerekecek.. (Eskişehir-Sivrihisar arası yol kıyı şeridi ağaçlandırılmış ve ne zaman geçsem bir tankerle ağaçların tek tek sulandığını görmekteyim. Bu sayede bir ay içinde fidanlar kendilerini göstermeye başlamış...)
Aksi halde evcilleşmiş yaban hayvanların uyumu sağlanmadan doğaya salmak gibi bir vahim hatalar yapılmış olur nitekim yapılıyor da...

Yani diyeceğim ağaçlandırmaların sayın Derya Özen’in önerisinde olduğu gibi istekli ve bakımını üstlenilecek alanlara yapılması ve sonrasının izlenmesi gerekir diye düşünürüm.

NOT: Bu konuda Orman Bakanlığıyla temasınız oldu mu?

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön