View Single Post
Eski 04-03-2013, 22:44   #2
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
7) Bardagin tutuldugu ortamin sicakligina bagli olarak, fermentasyon sureci 2-3 gun icinde tamamlanacaktir. Biz, sicakligin ve tohumlarin bardagin icinde tutulma surelerinin surec sonunda elde edilecek tohumun temizligine etki ettigini gozlemledik. Kaynaklara gore fermentasyon suresince ortam sicakligi, tohumlarin cimlenme ozelliginin azalmasinin onune gecmek icin 21°C'nin altina dusmemeli ve 28°C'nin ustune cikmamali. Bunun disinda yine surece zarar vermemek icin tohumlari 4 gunden fazla bardagin icinde tutmamanizi da tavsiye ediyoruz.

Fermentasyon tamamlandiktan sonra karisimin ustunde asagidaki resimde de gorulen bakteriyel tabaka olusacaktir. Bu tabaka olustugunda, tohumlari temizleme vakti gelmis oluyor.

Name:  Kuflendirme-5.jpg
Views: 22995
Size:  28.9 KB

8) Bu asamada, once bakteriyel tabakayi kaldiriyoruz. Bunun icin bir catalin ya da cop sisin ucunu kullanabilirsiniz. Biz, genelde elimiz de alistigi icin catal ucunu kullaniyoruz. Tabakayi kaldirdiktan sonra atiyoruz. Bunu yapmadan once, eger varsa, tabakanin altina yapismis tohumlari da bardaga aktariyoruz.

Name:  Kuflendirme-6.jpg
Views: 22889
Size:  29.1 KB

9) Bakteriyel tabakayi kaldirdiktan sonra, bardagin icine su ekliyoruz. Dibe cokmeyip su yuzune cikan tohumlari cimlenme ozellikleri olmadigi icin fazla suyla birlikte lavaboya dokecegiz. Benzer sekilde, 6. asamada bahsettigimiz ve karisimin icinde asili halde duran kucuk domates parcalarini da atiyoruz. Bardagin icine birkac kez su doldurup bu islemi tekrarlayacagiz. Burda dikkat etmeniz gereken bardagi birden boca etmemeniz. Bardagin dibinde ekime elverisli bircok tohum oldugunu unutmayin.

Name:  Kuflendirme-7.jpg
Views: 22855
Size:  31.7 KB

10) Yikama islemini tamamladiktan sonra, bardagin altina bir suzgec yerlestirerek tohumlari suzgece aktariyoruz. Suzgeci muslugun altina tutup elimizle tohumlari ileri geri ittirmeden sadece suyun basinciyla yikiyoruz. Yine tohumlara zarar vermemek icin suyun sicak olmamasina dikkat edin. Tohumlar yikanirken, ayni zamanda daha once temizlenmeyen kucuk domates parcalarinin da kolayca temizlendigini goreceksiniz.

Name:  Kuflendirme-8.jpg
Views: 26957
Size:  43.8 KB


Düzenleyen birnefestoprak : 04-03-2013 saat 23:28
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön