View Single Post
Eski 01-03-2013, 11:17   #16
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Kullanılan budama terbiye sistemi dikim sıklığına, kullanılan anaca, ağacın dallı ya da dalsız olmasına, uygulanan budama sistemi konusunda üreticinin tecrübesine göre değişebilir.

İnternet ortamında bu konuda Sn. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kankaya hocanın videolarının çok faydalı olacağını düşünüyorum.

http://meyvecilik.net/biryillikbodur.html

http://meyvecilik.net/ikiyillikbodur.html

İlk dikim yılı bu videolarda yok. Ama ilk dikim yılı yapılan budama uygulaması çok basit zaten.

Fidanı diktikten sonra 95 cm'den bir tepe kesimi yapıyoruz. Daha sonra sürgünler 2-3 cm olduğunda en üstteki sürgünü bırakıp bu sürgünün altındaki avucumuzun içine gelen sürgünleri koparıyoruz. Sürgünler 5-10 cm olduğunda da mandal takarak dal açılarını genişletiyoruz.

Ben hatta bu sene kirazda budama terbiye sistemlerini denemek için ufak bir bahçe kurdum. Fidanları da Sn. Abdullah Beyin kurduğu Elma Tarım'dan aldım. Geçen sene de buradan almıştım. Gayet memnunum. Eğer sayın Abdullah Kankaya Hocayla iletişime geçebilirseniz ayrıntılı teknik destek alabileceğinizi tahmin ediyorum.

Elma Tarım ve Tarım Aletleri - Kurumsal Web Sitesi

Bir de Meyvecilik Araştırma İstasyonunun hazırlamış olduğu Elma Kültürü kitabında elmada uygulanan 4-5 tane farklı budama terbiye sistemi var. Budama terbiye ile ilgili kısmı Türkiye'de bu konularda çok uzman olan Sn. Dr. Gökhan Öztürk bey tarafından hazırlanmış.

Çok güzel bir kitap. Hatta ben işim gereği bahçecilikle ilgili yabancı kaynakları da okuyorum. Diyebilirim ki bu kitapla meyvecilik konusunda yabancı kaynaklara göre bir adım öne geçmişiz.

Özellikle damlama sulama sistemini kurmadan önce kitabın sulama ve gübreleme ile ilgili konularını okumanızı tavsiye ederim. Örneğin sulama sisteminde en az 2 gübre tankı olmalıdır. Bunun nedeni gübrenin su ile verilmesi sırasında birbiriyle uyumsuz gübreler reaksiyona girer. O yüzden tanklardan birine fosfat ve sülfat içeren gübreleri koymamak gerekir. Diğer tanka ise asla kalsiyum içeren gübreler konulmamalıdır. Gübrelerin birbiriyle uyuşma durumunu sayfa 218'de bulabilirsiniz.

Sonra kullanılacak filtre sistemi önemli. Örneğin sulama suyu göl, gölet ve baraj gibi su kaynaklarından alınıyorsa içeriğinde yosun ve organik maddeler bulunabileceğinden yosun filtre kullanılmalıdır. Eğer biz sulama suyunu yeraltı sularından alıyorsak sulama suyu kum, silt gibi parçacıklar içerebileceğinden hidrosiklon filtre kullanılmalıdır.

Hidrosiklon ya da yosun filtreden sonra mutlaka elek ya da disk filtre kullanılmalıdır.

Genel olarak konuyu böyle özetledikten sonra 'Elma Kültürü' kitabını alıp okumanızı tavsiye ederim

http://www.marim.gov.tr/elma_kitap.pdf


Düzenleyen Erdem : 03-03-2013 saat 19:04 Neden: bağlantıları güncelledim
Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön