View Single Post
Eski 01-03-2013, 00:53   #18
shapsough
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-10-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 177
kgursan siz ve diğer arkadaşlar, üstadlar (değerli manifesto ve miralay) bu işi yapan ve belli tecrübeleri çoktan yaşamış kimselersiniz. Söylediklerinizi kulağımda küpedir.

Merak ettiğim şudur Karadeniz' in fındıktan başka üretilebilecek ve bundan bir geliri olacak bir ürün olması gerekiyor diye düşünüyorum. Bu ezberi kendi çapımda değiştirmek arzusundayım. Biz daha önceden fındık işi yapardık. Babadan gelen geçim kaynağı idi. Çarşamba ovasında ikamet ediyorum ve arazilerimizin (ova bazında) yüzde 70 belki 80' i fındık bahçesi olmuş durumda. Vatandaş garanti para gözü ile değerlendiriyor fındık işini. İyi bir hesap yapıldığında başka yapılabilecek (sera bunlardan birisi) işlerin yanında basitleşiyor bu düşünce. Aslında fındık işi çoğu insanı tembelleştiriyor, bunu farkedemiyoruz belki ama vakitlerimizi harcadığımız yerlere bakınca gerçekten köreliyoruz diyebilirim

Gelelim işin özü yani benimle olan kısmına. Arazilerimizin dışında evimin hemen yanında yaklaşık 500 m2 bir alan var. Bu alanda ev için gerekli sebze üretiriz. Ben burada ilk tecrübem olacak bir sera kurmak istiyorum. İşin özünde bir deneme kendimi sınayabileceğim bir sera olacak. Ne yapabilirim ve sonucu ne olacak denemesi bu. Başarmak için büyük emek vereceğim elbet. Sizin gibi üstadların tecrübelerinden faydalanmak ümidindeyim. Kesme çiçek burda yapabileceklerimden birisi idi. Domates, hıyar, çilek, süs bitkileri vb. gibi şeyler düşünmüyorum anlamına gelmesin bu. Ben farklı birşeyler yapmak istiyorum anlatabiliyor muyum bilmiyorum!

Yeni bir konu açıp benim gibi sera kurmak ve alternatif birşeyler yapmak isteyenler için plan projeden ürünü hasat edinceye kadar (satışı da buna dahildir) ki adımları tek tek aktarılan bir bölüm veya konu çok iyi olur kanaatindeyim. Saygılar sunarım..

shapsough Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön