View Single Post
Eski 28-02-2013, 20:39   #14
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Örneğin dekara 10 ton verim almak istiyoruz. Dekarda 317 tane ağaç bulunan bir tam bodur elma bahçemiz olsun. Ben bu bahçeden 10 ton elma ağaç almak istiyor isem her ağaç bana 32 kilogram meyve verirse 10 ton meyve eder.

O zaman benim 32 kilogram meyve alabilmem için ağacın boyunu da 3,5 metreye çıkarmam lazım. Budama terbiye işlemleri ile yerden 70 cm mesafeden başlayan, geniş açıyla çıkan ağacın tepesine kadar 20 tane dal elde etmem lazım.

O zaman 32 kiloyu 20 dala böldüğüm zaman ortalama her dalımda 1,6 kilogram meyve olursa 20 dalımda 32 kilogram olur. Bir kilogram iyi seyreltilmiş meyvenin 5 tanesi 1 kilogram gelirse her dalda 8 tane meyve olması benim 10 ton almamı sağlar. O zaman üçüncü yılın sonunda o yüksekliğe çıkacağım ve minimum 20 tane dal elde edeceğim. Dallarımın hepsi yere paralel olacak ama alttaki dallarım daha kısa olacak, üstteki dallarım daha uzun olacak. O zaman sonuçtan giderek budama ve terbiye sistemini belirliyorum.

Elma üretiminde dünya üçüncüsüyüz. Meyvecilik yönünden dünyada önemli bir yerdeyiz üretim açısından.

Elmada 2.5 milyon tonla dünya üçüncüsüyüz ama ihracatımız 20-30 bin ton. Yani %1'lik küçük bir pay. Bunun sebebi ne? Demek ki biz dünya pazarlarının istediği çeşitleri üretemiyoruz.

O yüzden size tavsiyem çeşit seçimini yaparken, toprak analizi sonuçları geldikten sonra diğer yandan meyve ihracatı yapan firmalarla görüşüp pazar isteklerine uygun (ikisini beraber değerlendirerek) bir anaç ve çeşit belirlemenizdir.

Bir de toprak analizinden söz etmişken özellikle Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonuna göndermenizi tavsiye etmemin nedeni bazı özel laboratuvarlardan gelen toprak analizi sonuçları hiç sağlıklı değil. Örneğin ben 2 gündür ayçiçeği ile toprak analizi sonuçlarına göre üreticimize bir gübreleme tavsiyesi için uğraşıyorum. Gübre önerisini uygularsam çiftçimiz hiç kar edemeden tüm parasını gübreye verecek. Sonuçta gübre masrafını karşılayıp karşılamayacağı bile belli değil.

O yüzden ben tüm toprak tahlillerini hiç meyvecikle alakalı olmayan ayçiçeği ile ilgili toprak örneklerini bile Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonuna gönderiyorum.

Toprak analizinde iz elementler dediğimiz çinko, demir gibi elementleri içeren bir analiz yaptırmanız faydalı olabilir. Açıklama kısmına falanca yerde elma, kiraz bahçesi kurmak istiyorum. Hangi anaç ve çeşitler uygun olur? diye sorabilirsiniz. Ya da analiz sonuçları geldikten sonra konu uzmanı arkadaşlardan analiz sonuçlarınızı değerlendirmesini isteyebilirsiniz.

Bazı üreticilerimiz bunun öneminin pek farkında değil. Ama düşünün ki oraya 70-80 binlik bir yatırım yapıyorsunuz. Düşünün ki analiz sonuçlarına göre o toprak meyveciliğe uygun değil, geçirimsiz bir tabaka var. Sadece toprak analizi ücreti vermiş olursunuz. Ama diğer taraftan eğer yaptırmazsınız bütün yaptığınız yatırım boşa gidecektir.

O yüzden ticari amaçlı meyve bahçesi tesis ederken 0-30, 30-60 ve 60-90 cm'den toprak örneği alıp, analiz yaptırmak önemli. İleriki yıllarda ihtiyaca göre, uygulanan gübreleme programına göre sadece 0-30 cm'den toprak ve yaprak analizlerini yaptırmanız yeterli olacaktır.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön