View Single Post
Eski 27-02-2013, 15:39   #11
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi PERHAN Mesajı Göster
Bir gün Alara bayramıç fidanlığında Ziraat Mühendisi olan beyle sohbet ediyorduk.
[...]
Gelen su analizi raporunu görünce hemen elma ağaçlarını sökün ve başka bir yere dikin demiş.
Suyla ilgili olarak taban suyunun çok yüksek olduğu araziler meyvecilik için uygun değildir.

Sulama suyuyla ilgili olarak; toprak tuzluluğu 1.7 dS/m'nin altında olduğu sürece elma tuzluluktan etkilenmez. Tuz yoğunluğundan başka ikinci önemli kriter sodyum miktarıdır.

Bir de sulama sularının bor içeriği ki bu çok nadir görülür.

Sulama sistemi kurarken sulama sıklığına uygun bir sulama yöntemi seçilmelidir. Örneğin 20-25 gün aralıklarla sulama yapacaksanız damlama sulama sistemi kurmak hiç mantıklı değildir.

Damlama sulama sistemi kullanılacaksa kullanılan su kaynağına göre uygun filtre seçimi, 2 tane gübre tankının olması, damlama sulama sistemini doğru bir şekilde tesis edip sulamaya doğru zamanda başlamak gerekiyor.

Bu konuda Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonundan Sn. Cenk Küçükyumuk beyin çalışmaları var. Yukarıda verdiğim bağlantıdan konuyla ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Burada bir üreticimizin Alara'dan teknik destek alarak kurduğu yaklaşık 20 dekarlık tam bodur bir elma bahçesi var.

Genel olarak yapılan budama terbiye uygulamalarını %70 - 80 oranında doğru buluyorum. Zaten yaptığımız kontrollerde ufak tefek eksiklikler varsa söylüyoruz. Hatta üreticimiz bu bahçeye benim bakmamı istemişti.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dreamweb Mesajı Göster
erdem26 yanlız rakamda bir sıkıntı var 300 adet ağaç olsa dekara 300-450 çok fazla rakamlar. dekara ancak tam bodur 200 kadar dikilebilir. Dekara 80.000 tl maliye baya fazla gibi geldi bana
Sayın dreamweb,

Bahçe yaşam süresinin daha kısa olarak planlandığı durumlarda 300-450 ağaç/da dikim sıklığı uygulanabilir. Örneğin Tall Spindle terbiye sisteminde dekara 375 ağaç dikilebilir. Süper Spindle terbiye sisteminde dekara 538 ağaç dikilebiliyor.

Yani bu sık dikim terbiye sistemleri vardır ve uygulanabilirdir. Ama bu terbiye sistemlerinden benim henüz denediğim olmadı.

O maliyet tablosu rakamının doğrusu 10 dekar için 80.000 olacak. Ama bu rakamın içinde damlama sulama sistemi, ağ malzemesi, tel örgü, ilk iki yıllar işletme; budama, elektrik, gübreleme, ilaçlama, hasat, ambalajlama tüm işçilikler var. Tam bodur elma bahçesinin ilk iki yıllık tesis ve işletme maliyeti diyebiliriz.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön