View Single Post
Eski 20-02-2013, 13:48   #139
pars kara
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-12-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kellokiz Mesajı Göster
Bana oneride bulunabilecek arkadaslarimdan destek bekliyorum :/
Burcu selam,
Bende 2 aydır çinkarağacı sahibiyim, buradan yazacaklarım sadece 60 günlük deneyimlerim hakkında, umarım yardımcı olur.

- ağacım yaklaşık 50cm boyunda , haliylede saksısı senin saksı'nın 2 katı kadar ve ev içinde bakıyorum.
- Genelde toprak üstü kurumaya yakın iken (toprak rengi değişmeye başladığında)ama bir tahta çubuklada saksı dibini kontrol ederek (saksı dibi)nemide azalmaya başladığında 5-6 günde bir suluyorum.
- Ağacımın saksı'sının altına bir tepsi koydum (nemlendirme tepsisi) içi 2-3 mm su ile dolu oluyor devamlı ve hergün eksildikçe tamamlıyorum...böylece ev içindeki kuru ortamı ağaç için nemlendirmeye çalışıyorum...yalnız dikkat etmen gereken ben bu tepsiyi ilk yerleştirdiğimde saksı'nın ayakları su ile temas ediyordu ve fark ettimki saksı (seninkiyle aynı gibi çömlek-seramik karışımı) tepsideki suyu emiyor...ve sulama aralıkları 10-12 güne çıkıyordu....şimdi saksı ile tepsi arasına plastik CD kabı koydum....sulama aralıkları daha istikrarlı oldu.

- saksının altındaki delikleri kontrol et...sanıyorum seninkinde sadece 1 delik olabilir....su tahliyesi düzgün olmalı....ayrıca senin saksındada benim ağaç gibi organik (normal toprak) kullanılmış.. bu toprak daha çok su tutuyor ve kök çürümesine sebep veriyor.. o yüzden sulama bu tip toprakta daha zor.

- Ağacını kalorifer gibi ısıtıcıların olduğu-havası kuru yerden uzak bir konuma yerleştir.
- Benim ağacımda evde özellikle kışın pek aydınlık olmayan bir köşede duruyor ama ışıklandırma(spotlar ile) oldukça kuvvetli...yerinide sevdi.

- Sıvı besine ağacın eve gelişinden 30 gün sonra başla.

- ağacını sularken -yapraklarınıda fısfısla....ben gün içinde vaktim olur ise gövdesini (yaprak ve toprağı ıslatmayacak şekilde hafif )ıslatıyorum. yaprak üstünde kireç birikmemesi için yapraklara yapmıyorum.toprağı ıslatmamaya çalışmamın sebebi ise ...toprak üstünün görüntüsü değişerek sulamada kafam karışmaması için.

- Normal eve gelen damacana su kullanıyorum...musluk suyu değil....

- şimdilik ağacı (su ihtiyacını bu mevsimde anlayabilmek için) 1 lt su ile suluyorum.....belki seninkine bunun yarısı uygun olacak gibi görünüyor.

- Resimde ağacın yer değişikliği- belki az ışık- fazla sulama yapraklarını sarartmış gibi görünüyor. bence sende benim gibi ağacın üzerinde formunu kaybetmiş-hoşuna gitmeyen-görüntüyü bozan dalları bir maksa ile buda ....bu ağaca , siz biribirinizi tanıyana kadar vakit kazandıracaktır hemde güçlendirecektir.
Ben ağacım eve geldiğinde bayağı budadım (hatta ev ahalisi'nin büyük tepkisine rağmen) ve şu anda hergün bir dalından 3-4 filiz veriyor. Sizin ahalide laf edecek olursa; bonsai sanatı nedir.??? ağaç budama sanatı diyerek geçiştir

- Ağaçtan dökülen yaprakları toprak üzerinde bırakmıyorum.... böcek yapar vsvs korkusu ile.


ilk aklıma gelen ,yardımcı olacağını düşündüğüm şeyler şimdilik bu kadar.
umarım işine yarar. kolay gelsin.

pars kara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön