View Single Post
Eski 19-02-2013, 18:17   #4
Nuri Murvet
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,378
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi junior Mesajı Göster
selamlar. bahçede yaşı 20yi geçen pek çok meyve ağacının gövdesi kabuk kabuk kalkmış. hani bazı çam türlerindeki gibi. pul pul olmuş. ucuna dokununca düşüyor bazıları. armut elma kayısı vs. ağaçları bunlar. düşen parçaların altlarında böcekler yakalıyorum hep. soğuktan oralara çekilmiş sıcak havayı bekliyorlar sanırım. bazıları da alt gövdeyi ufak ufak yiyor.
sormak istediğim, bana yağlı sarı ilaç diye birşey tavsiye ettiler ne olduğu hakkında bilgim yok, köylünün biri kulağına çalınanı söyledi. acaba bu ilaç ağaçların bu kabuklu dış yüzeyindeki kalın kabukları döker mi. söyleyen kişi dökeceğini de söyledi ama gerçek mi değil mi hiç emin değilim. bu yağlı ilaçlar zararlıymış. bahçede daha hiç kullanılmadı o tip ilaç. ağaçlar büyüme evresinde yeterince su da almadı bu yaşa kadar. sanırım o yüzden dışları haddinden fazla kabuk yaptı. demem o ki şimdi bu kabukları bir kez temizlersem sonra uzun süre gövde pürüzsüz kalacak demektir. sormak istediğim bu ilaç bu işe yarıyor mu gerçekten. altları böcek deposuna dönmüş. her çatlakta varlar. ama sadece böcekleri yok etmek istemiyorum. onlara ortam hazırlayan kabukların da dökülmesi lazım. ne yapmalıyım.

Merhaba sayın junior

20 yaş üzeri meyve ağacı gövdelerinin pul, pul olması ve sert odunsu dokunun çatlaklar oluşturması doğal bir olaydır.

Özellikle Armut, Badem, Kayısı, Şeftali, Ayva, Erik, Dut, Kiraz, Vişne, gibi...

Elma ve incir gövdeleri daha ilerki yaşlarda kabuk çatlamaları yapar.

Ağaç gövdelerindeki bu çatlaklar canlılar için doğal yaşam alanı oluşturmaktadır.

Bu oluşumda doğaldır.

Zararlı populasyonu aşırı derecede yoğunlaşıp gövdeye zarar vermeye başlamışsa kışlık yağla kaplanması luzumu hasıl olur.

Ağaç gövdesindeki çatlakları pürüzsüz hale getirmek diye bir şey düşünülemez.

Ağaç gövdesindeki çatlamış sert odunsu doku aynı zamanda ağacın zararlılara karşıda savunma mekanizmasıdır.

Bu dokuya zarar vermeden kışlık (İnsektisit) yağla kaplanması gövde üzerindeki zararlıları yok edecektir. Aynı zamanda gövde üzerindeki yararlı bahçe dostlarınıda ( Uğur böcekleri..gibi) yok edip, öldürecektir.

Ağaçlarınızda periyodik zararlı kontrolü gözlemlerinizi yapınız.

Zararlı, zarar verecek seviyeye gelirse, gerekli ziraii ilaçla müdahale yapılmalıdır.

Bu ilacı (Kışlık kaplama böcek ilacını) kullanmadan önce bir kez daha ağaçlarınızda zararlı kontrolü yapmanızı tavsiye ederim...

Saygı ve selamlarımla...

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön