Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi casper1
Bildiğim kadarıyla akan suda her şey, normal katı ortamdaki gibi yetiştirilebiliyor.Ama dezavantajları katı ortama göre fazla olması bu işe yeni girenleri korkutuyor. Prof. dr Ayşe GÜL ün Topraksız tarım kitabında yazdığı gibi.Örneğin elektrik kesintisi veya arıza durumunda çözelti akışının kesilmesi,yazın çözelti sıcaklığının ayarlanmasında ki güçlükler vs.
|
Siz de İsmail Bey de gayet güzel belirtmişsiniz. Şu şekilde yazıyım nft açık ara kökün çok daha iyi oksijen almasını sağlar. Drip sistemlerinde kök çürümesi havasız kalma sorunu yaşayanları görüyorsunuz. İyi drenajınız yoksa kökü boğuyorsanız toprakla yapmaktan pekde bir farkı olmaz. Her sistemin avantaj ve dezavantajları vardır tabi ki. Her ne kadar elektrik kesintisi jenaratörle su sıcaklığı tanka yapılacak basit bir strafor izolasyonuyla çözülebilir olsa da NFT çok daha büyük bir bilgi birikimi ister ve çok daha hassas olacaktır. Yeni başlamak için zorlayıcı olabilir.
Bir de bu işi her zaman bitkiye göre düşünmek lazım marul üretmek istiyorsanız cocopeat içerisinde yapmak çok anlamsız. Ben üreticilerde görüyorum aynı cocopeat tekrar tekrar kullanılmaz zarar verir hastalık oluşturur. NFT de bir sorun olursa kökte bitki hemen yenilenebilir bu çok büyük bir avantaj. Çilek/Salatalık tartışılabilir Domatesi zaten standart cocpeat/perlit içerisinde daha avantajlı olabilir.
Bir de şunu karıştırmamak lazım 100 bitki 1000 bitki ile çalışıyorsanız istediğiniz sistemi yapın zaten hangisi daha iyi anlıyamazsınız. Hepside eşit derecede kolay olur. Ancak bu forum evde topraksız tarım uygulamaları kısmı olmadığı için on binlerce bitki üzerinden düşünmek lazım. O zaman işler tamamen değişir.