View Single Post
Eski 13-02-2013, 19:32   #29
Nuri Murvet
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,378
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Toprakhasreti Mesajı Göster
İyi akşamlar.
Gecen sene Haziran'da yıpranmış halde satın aldığım Yaseminimi, Kasım/Aralık'tan beri (dışarısı 3-4 °C altında kaldıkça) misafir WC'sinde muhafaza ediyorum. Optimal şekilde güneş ışığı görmesede, kışın bitki için gereken serinliğe sahip tek yerim (~5-10°C).
Çiçeklenmeye başladı. Sorum:
1. Oturma odasına (~22-24°C) alabilirmiyim?
2. İki haftadan beri taze yapraklarında, yeni sürgünlerin ucunda ve tomurcuk salkımlarında kuruma var. Bu neyden kaynaklana bilir?
Toprağı kurudukça,ılık yağmur suyuyla suluyorum. Kısa bir zamandan beri -az'da olsa- siyah, küçük sinekler (Sciaridae) toprakta bulunuyor. Bunların larvaları acaba Yaseminin köküne zarar vermiş olabilirlermi? Böyle ise, ne yapmam gerek?
Sorun ve sorularımla ilgilenen tüm "merakdaşlarıma" şimdiden teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
Merhaba sayın Toprakhasreti

Bitkinizin taze yaprakları, yeni sürgün uçları ve tomurcuk salkımlarının kuruması, bulunduğu ortamdan memnun olmadığının göstergesidir.

Bitkinizin ihtiyacı olan gün ışığı ve temiz havanın yetersizliği, bu zamanlardaki çiçeklenme döngüsü, gelişimi için sürgün uçlarını ve tomurcuk salkımlarını yeterince besleyemediğinden... Bitkiniz hassas olan bu noktaları kuruma olarak tepkisini vermektedir.

Bulunduğu ortamdan ani olarak oturma odasındaki ortam sıcaklığına alırsanız bitkinizdeki olumsuzluklar dahada hızlı olarak artacaktır.

Saksı toprağınızdaki sinekler ve onun larvaları saksı toprağında bulunan çürümekte olan gübre, yaprak gibi artıklarla beslenir.

Bitkinizdeki sorun, bitkinizin gelişimi için uygun ortamda bulunmamasından kaynaklanan sorunlar gibi görünüyor.

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön