View Single Post
Eski 23-11-2005, 13:23   #6
E®TY
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-11-2005
Şehir: İzmir/Karşıyaka
Mesajlar: 201
Siz bu konuyu konuşalı çok olmuş ama heralde kafalarınızda ufak tefek soru işaretleri kalmıştır die ben yeniden gündeme getirmek istiyorum.
Mantar meşesi (Quercus suber L.) aslen ülkemizde doğal olarak yetişen bir tür değildir. Ülkemizde birkaç noktada özel olarak yetiştirilmeye çalışılmış ve sonuçları beklenmektedir. Bu çalışmaların en ciddiye alınanı da Arkadaşımızın bahsetmiş olduğu İzmir Torbalı Fidanlığı arazisinde bulunana araştırma sahasıdır. Gidip gezme ve inceleme fırsatım oldu. Gerçekten meşcere iyi durumda fakat henüz tam bir şey belli değildir. Min. 50 senenin bitmesi bekleniyor. Araştırdıgım yıllarda(2-3 yıl once) kımse sahıp cıkmıyordu. Sadece oluruna bırakılmıstı. Birkaç kabuk ayırma işlemi uygulanmış ama uygulanan teknikler yeterli olmadığı için sorunlar çıkmış hatta birkaç ağaçta yaralar var. Uygun işlemlerin öğrenilmesi ve bunların biran önce uygulanması gerekiyor çünkü ağaçlar şu an sağlıklı durumdalar fakat kabukları soyulduktan sonra nasıl bir stres yaşayabilecekleri kimse tarafından bilinmiyor.
Ayrıca yapılan plantasyon çalışma ağaçlandırmalardaki gibi kapalı bir meşcere olarak denenmiş. Ben beklerdim ki kabugundan max. duzeyde yararlanılması gereken bu tür biraz daha açık, rüzgar alan, ağır şartlara sahip alanlarda da denensin. (Kabuk gelişimi artması için.)
Ayrıca geçen sene duyanlarınız vardır. Çeşmede tasarlanıp uygulanan "Priştina ormanları" nda da bu türe yer verilmiştir.
Bunun yanında torbalı fıdanlıgı bu turun uretımını denemıs ve basarı saglamıstır. Parekende satışları varmıdır bılmıyorum ama ağaçlandırma sahaları için üretim ve satış yapıyorlar. Fidanlıkla baglantı kurup bahçelerinizde deneyebilirsiniz. Gerçekten ilginç bir tür. yalnız min +10 C dereceye dayanabiliyor. bu sorun yaratabılır. ilk birkaç yıl yasatabilirseniz gerisi gelir sanıyorum ama yıne de kesın bırsey dıyemem.
Sorularınız varsa bu konuda seve seve yardımcı olmaya calısırım cokca araştırma yapmıştım...

E®TY Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön