Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Derya Özen
Köy peyniri, iki şekilde tüketiliyor.
1- Yaş olarak.
2- Küp'e ya da bidona basılarak.
Öncelikle, köy peynirinin yapılış şeklini anlatayım.
Daire şeklinde ki peynire ise baş denir.
1. Yaş peynir.
10 lt süt'ü pişiriyoruz, pişirdiğimiz süt'ü yoğurt yapımında yaptığımız gibi fazla kaynatmaya gerek yok. Süt kaynadıktan sonra, bir taşım kaynatılıyor, tam kabarıp taşacağı sırada, üzerine 2 lt, torbasuyu ve küçük bir kase yoğurdu katıyoruz; Bu şekilde 1-2 dk kadar kaynatıp, ateşden indiriyoruz.
Ateşten indirdiğimiz tencereyi, bir kenara alıp hiç, karıştırmadan soğumasını bekliyoruz. Eğer karıştırılırsa, yapacağımız peynir, lor peynir gibi parça parça olur ki bizim istediğimiz bu değil.
Soğudukdan sonra artık peynir olan karışımı, Cağ dediğimiz üçgen şeklinde dikilmiş torbaya döküyoruz. Bu torbada peynirimizin şeklini oluşturuyoruz, genellikle yuvarlak, sonra bu torbanın üzerine, peynirin içinde ki suyu çıkarması için, ağır bir şey koyuyoruz, örneğin içi su dolu bir tencere olabilir.
Yaklaşık 1 gün kadar bu şekilde bekleyen peynirimiz, artık yemeye hazır kıvama gelmiş oluyor.
Şimdi bu peyniri, çömlek ya da bidona basarak kuru peynir yapına geçelim.
|
(Tarifin 2. aşamasını, 1. sayfada bu alıntının olduğu mesajdan devam edebilirsiniz).
İnek sütünden yapılan bu tür (salamura da denilen)
Köy Peyniri, tüm peynirlerin içinde belki de en ucuz olan peynir'dir. Kilosu 6 tl civarı.
Bu peynir en güzel kızartılan ve kızartılırken dağılmayan, erimeyen ve kızartıldıktan sonra çok lezzetli olan bir peynir çeşitidir. Kızarmış peynir sevenler için en ideal peynir'dir. Hem de ucuzdur.
Bu peyniri kızartıp, isterseniz kahvaltı da isterseniz makarna üzerine küçük küçük doğrayıp, sos niyetine kullanabilirsiniz.
Ben teflon tavada ve zeytinyağı ile kızartıyorum. Zeytinyağ ile çok daha lezzetli oluyor. özellikle makarna ile çok uyumlu oluyor.