View Single Post
Eski 08-02-2013, 22:52   #44
ayazkentli
Ağaç Dostu
 
ayazkentli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,641
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Derya Özen Mesajı Göster
Köy peyniri, iki şekilde tüketiliyor.

1- Yaş olarak.
2- Küp'e ya da bidona basılarak.

Öncelikle, köy peynirinin yapılış şeklini anlatayım.

Daire şeklinde ki peynire ise baş denir.

1. Yaş peynir.

10 lt süt'ü pişiriyoruz, pişirdiğimiz süt'ü yoğurt yapımında yaptığımız gibi fazla kaynatmaya gerek yok. Süt kaynadıktan sonra, bir taşım kaynatılıyor, tam kabarıp taşacağı sırada, üzerine 2 lt, torbasuyu ve küçük bir kase yoğurdu katıyoruz; Bu şekilde 1-2 dk kadar kaynatıp, ateşden indiriyoruz.

Ateşten indirdiğimiz tencereyi, bir kenara alıp hiç, karıştırmadan soğumasını bekliyoruz. Eğer karıştırılırsa, yapacağımız peynir, lor peynir gibi parça parça olur ki bizim istediğimiz bu değil.

Soğudukdan sonra artık peynir olan karışımı, Cağ dediğimiz üçgen şeklinde dikilmiş torbaya döküyoruz. Bu torbada peynirimizin şeklini oluşturuyoruz, genellikle yuvarlak, sonra bu torbanın üzerine, peynirin içinde ki suyu çıkarması için, ağır bir şey koyuyoruz, örneğin içi su dolu bir tencere olabilir.

Yaklaşık 1 gün kadar bu şekilde bekleyen peynirimiz, artık yemeye hazır kıvama gelmiş oluyor.

Şimdi bu peyniri, çömlek ya da bidona basarak kuru peynir yapına geçelim.

(Tarifin 2. aşamasını, 1. sayfada bu alıntının olduğu mesajdan devam edebilirsiniz).



İnek sütünden yapılan bu tür (salamura da denilen) Köy Peyniri, tüm peynirlerin içinde belki de en ucuz olan peynir'dir. Kilosu 6 tl civarı.


Name:  Köy peyniri (inek salamura)..jpg
Views: 3068
Size:  24.6 KB


Bu peynir en güzel kızartılan ve kızartılırken dağılmayan, erimeyen ve kızartıldıktan sonra çok lezzetli olan bir peynir çeşitidir. Kızarmış peynir sevenler için en ideal peynir'dir. Hem de ucuzdur.


Name:  Köy peyniri (1).jpg
Views: 4309
Size:  36.7 KB

Name:  Köy peyniri (3).jpg
Views: 5122
Size:  41.3 KB


Bu peyniri kızartıp, isterseniz kahvaltı da isterseniz makarna üzerine küçük küçük doğrayıp, sos niyetine kullanabilirsiniz.

Ben teflon tavada ve zeytinyağı ile kızartıyorum. Zeytinyağ ile çok daha lezzetli oluyor. özellikle makarna ile çok uyumlu oluyor.


Name:  Köy peyniri (2).jpg
Views: 2801
Size:  41.2 KB

ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön