View Single Post
Eski 07-02-2013, 18:05   #1
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Charlaux / Keshitsubo Denemeleri

Merhaba bonsaiseverler !

Bonsaiyle ugrasmaya baslayan herkesin kafasinda er ya da gec bir tur,sekil,tarz belirir.Ben de ilginc bir uygulama olacagini dusundugum keshitsuboyla ugrasmaya karar verdim ve buradan da deneyimlerimi,calismalarimi ve ogrendiklerimi paylasmayi hedefliyorum.

Yabanci kaynaklari inceledigimde kaynak sayisinin cok sinirli oldugunu ve resimlerden ibaret oldugunu gordum.Agaclar.net'te keshitsubo diye arattigimda sadece su bilgiyi edinebildim;

1–2 inç (2,5–5 cm)

Dolayisiyla bende bu yolculuga sizinle baslamis oldum diyebilirim.Keshitsubo denemelerim ilk olacagi icin shito sinirlarini birazcik olsun zorlayabilecegimi dusunuyorum.(shito bonsai : 3–4 inç (8–10 cm)) yani bu ne demek oluyor 7 cm'e belki 8 cm'e kadar kendime ilk deneme firsatlari vermek,ya da taviz verebilirim demek oluyor.Bunun sebebi de oncelikle bu kadar kucuk boyutlarda agaci nasil yetistirebilecegimi anlamam.Genel anlamda zaten minin turleri shonin diye gecmekteymis ve Sakaki'nin ve Sagol'un yazdiklarina gore Shohin = Minyatür bonsailer
a) Mame = Mini bonsai
b) Shito = Süper mini bonsai
c) Keishi = Ultra mini bonsai

Sagol'dan alinti : Cok genel bir gruplama 11 inch'e kadar olan bonsailer için SHOHIN diyorlar. Avrupa ve Amerika'da eski adlandırmayı kullananlar olsa da Japonların genel yaklaşımı böyle.
Hem çok yeni bir yaklaşımda değil Bonsainin Pirlerinden sayılan John Naka 1982 yılında yazdığı Bonsai Technics II de bu durumu Japonya dışına da resmen duyurmuş oldu.

Dipnot: Growing A Bonsai : Practical Encylopedia adli kitabin 20.sayfasinda 15 cm'e kadar olani mame 15-30 cm olani shonin olarak nitelendirmis ancak Mame tarzı bonsai için ağacın boyu - gövde kalınlığı veya birbirine oranı ne olmalı?. basligimizdaki tanim da shonin olarak tanitmisiz.Ilginenler icin kitabin yayinevi LB ve yazari da Ken Norman.

Ali H Ali'nin genel shonin turunun tanimi : Bakimi ve yapimi diger bonsailerde oldugu gibidir dense de, daha fazla ozen gosterip bakmaniz gerektigini burada belirteyim. Ozellikle de sulama konusunda, sicak bir yaz gunu olur belki 3-4 defa sulamak zorunda kalabilirsiniz. Bir gunluk bir ihmal agacinizin kurumasina neden olabilir. Ama bunlar sizi yildirmasin, mini (Mame) bonsailer oldukca keyif veren bonsailerdir. Mini bonsailerin baska bir avantaji da bir tatile gittiginiz zaman birkactane ise onlari da birlikte goturebilirsiniz.

Ilk calismalariniz avcunuz icine sigacak buyuklukte olsun, daha sonralari daha kucuklerini de yapmaya calisirsiniz. 3-4 (ve ya daha yasli)yasindaki fidanlari istediginiz boyda budayip yeni surgunleri istediginiz gibi dizip normal bir saksida gelismesini sagladiktan sonra mini bonsai saksisina alabilirsiniz.

Hepinize kolay gelsin ve dilediginiz kadar mini bonsaileriniz olsun.

Uzun lafin kisasi ben sinirlarimi maksimum b sikkinin ortalarina cikabilek kadar taviz vermeyi goze aliyorum.



Simdi gelelim benim su anda yaptiklarima,cunku basligin ana amaclarindan birisi bu degil mi

1)Sn.yamadorian'dan 3 saksi siparis edildi.Bir tanesi zaten hazir elinde varmis,digeri de 2,5-3 cm araliginda olan normal bir keshitsubo saksisi,ve ucuncu olarak ta bir alistirma saksisi tarzini kendilerinden rica ettim.Saksilari bulmak oldukca zor.Buradan sn.yamadorian'in destegi icin tesekkur etmeliyim,kendi saksilari minik bonsai denemelerimi onurlandiracaklar.

2) Cam agacimin minik bir dalindan celik aldim,cok fazla kucuk kucuk dallar vardi ve ben de alayim dedim.Yanindaki de agac formundaki sukulente ait,bitkinin buyuk bir kismi donmustu ve ben de onu ektim,ona da shito = deneme adayim gozuyle bakabilirsiniz.Celigi aldiktan ozellikle 1 hafta sonra yaziyi yazmaya ve fotografini cekmeye karar verdim ki bu da bekleme suremiz olsun istedim

3) Sagolsun sn.jetstream737 bana baobab agaci tohumu da yollayacak.Tohumdan denemelerimi de bu yolla yapacagim.IKEA'nin self watering pot (kendi kendi sulayan saksi ) olarak tabir ettigi JUBEL saksiyi JUBEL Self-watering plant pot - IKEA ( IKEA Cekmekoy'de gordum cok hos,renkleriyle insani buyuleyen bir saksi) buyuyene kadar kullanacagim.Tahminimce bu saksi boyutu onun cok gelismesine izin vermeyecektir.Buyuyup odunsulastigi zaman da uygun kismindan havai koklendirme yapmayi dusunuyorum.Baobab'in digitata mi diger tur mu oldugunu bilmiyorum.

Bana sans dileyin

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg foto?raf-23.jpg (34.4 KB, 172 views)
Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön