View Single Post
Eski 07-02-2013, 00:20   #5
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Name:  problem34-35-36.jpg
Views: 2630
Size:  40.2 KB
Saat yönünde – Birçok dalın birleştiği noktada yaşanmış eski ve kurumuş bir çürüme: Bu kısım, hem estetik hem de bitkinin sağlığı açısından temizlenmelidir; bu tür bölgelerde sıklıkla unlu bitler ya da bunların yumurtaları gizlidir. Ölü doku kabuklarını hafifçe çektiğinizde kolayca bitkiden ayrılır, temiz ve sağlıklı beyaz doku ortaya çıkar.

Etkilenen kısmın kendini iyileştirme sürecinde olup olmadığını ve bir kesik bölgesi oluşturup oluşturmadığını kontrol edin; böyle bir durumda ölü doku kolayca ayrılabilir. Nemden kaynaklanan çürümeler daha tehlikelidir ve kalın epidermis tabakası soyulduğunda dalın kuruması sağlanabilir. Eğer daha radikal bir yöntem uygulamak isterseniz, çürüyen dalı budama kısmında anlatıldığı gibi sağlıklı olduğu noktadan kesin.

Caudex Çürümesi:
Yukarıdaki çürüme şekline benzerlik göstermesine karşın, ana gövdeyi veya caudex yapıyı da etkilemesi ve tüm yaprakların aniden cansızlaşıp sararmasına neden olması bakımından farklılık gösterir. Yapraklar dallarda kalmaya devam eder ve orta damardan başlayarak dışarıya doğru sararır.

Name:  problem37-38-39.jpg
Views: 2759
Size:  37.9 KB
Caudex çürümesi: Tüm yaprakları, caudex çürümesi sebebiyle aniden sararmış tek bir bitkinin resmi. Bitki yıkandığında, caudex yapının tamamındaki renk değişimi ve yumuşama ortaya çıkmaktadır, köklerse tamamen çürüyüp gitmiş durumdadır.

Bu bitkinin caudex yapısını (gövdesini) keserek ikiye ayırdığımızda, dokuların tamamen çürüdüğü görülebilmekte.

Bu tür bir çürük, her ne kadar büyük bitkiler sıklıkla kendi kendini iyileştirmese de ve çürüyen iç kısım alındıktan sonra oyuk bir gövdeyle yaşamasına devam etse de aslında ölümcüldür.

Name:  problem40-41.jpg
Views: 3274
Size:  35.6 KB
Yukarıdaki örnekte verilen bitkiye çok benzer başka bir bitki, ancak bu kendi kendine iyileşmiş durumda: eski yaprakları sararıp dökülmesine karşın yeni sürgünler vermiş durumda.

Caudex gövdenin gevşek kabuğunu soyduğumuzda, çürüyen dokunun tamamen erimiş olduğu ama bitkinin kendini iyileştirmeye başladığı daha açık görülüyor; her ne kadar bu yarayı ömrü boyunca taşıyacak olsa da! Sağda, gövdesi oyuk bir bitki görülüyor; caudex’in iç dokusu seneler önce çürüyüp kurumuş.

Bu durumdaki bitkiler için genelde saksılarından çıkarılmaları ve etkilenen bölgelerin kazınarak alınması tavsiye edilir. İyileşme süreci başlamadığı sürece ve sağlıklı beyaz bir doku tabakası görülmediği sürece bunun pek işe yarayacağını sanmıyorum; bu tür durumlarda, çürüyen doku zaman içinde kendiliğinden çürüyüp gideceğinden kazımaya gerçekten çok az ihtiyaç vardır.

Kök Çürümesi:
Bu çürüme, toprak altından başlamaktadır. Ana kazık kökün etkilenmesi halinde, bitkide caudex çürümesinin belirtileri görülür, ancak genellikle sadece bir yan kök etkilenir ve bu genelde sadece saksı değişiminde veya ihracat amacıyla kökler çıplak bırakıldığında görülebilir.

Name:  problem42-43.jpg
Views: 3273
Size:  27.3 KB
Soldaki A. somalense alacalı türün büyümesi durdu ve yaprakları yavaş yavaş döküldü. Kalan yaprakları da parıltısını kaybetti. Kök topu silkelendiğinde yayılmış kök çürümesi ortaya çıktı; sağ resimde kökler yıkandıktan sonra ortaya çıkan rengi değişmiş ve çürümüş kökler görülebilmekte. Ayrıca caudex gövde de yumuşamıştı. Üst kısmı kesip alarak tekrar aşıladık ve kökleri attık.

Köklerde yayılmış bir çürümenin varlığı, yaprakların tamamının veya büyük bir kısmının sararıp dökülmesiyle kendini belli eder; bu, bitkinin su kanallarının tıkanması sebebiyle verdiği bir tepkidir. Eğer küçük bitkilerin ana kazık kökü etkilenirse, bitki genelde ölür. Büyük bir fidanlıkta, büyük kayıplar da kaçınılmazdır ancak çok sayıdaki kök çürümesi, havalandırması yetersiz, hatalı tasarlanmış ortamı işaret eder. Büyük bitkiler, sorun yaşamadan kalın yan kökler geliştirir, ancak saksı harçlarını kontrol etmeniz ve çürüyüp bozulmuşsa değiştirmeniz gerekir.

Çimlenmiş fidelerde ıslaklıktan ötürü çürüme:
Çimlenen fideler toprak seviyesinin hemen üstünden çürüme yaparak büzüşür; üst kısımlar yeşil kalır ve yana yatar. Bu tipik bir Rhizoctonia ıslaklık çürümesidir.

Name:  problem44.jpg
Views: 2568
Size:  16.0 KB
Adenium fidelerinde ıslaklıktan ötürü çürüme. Bu bitkiler 20 gün önce ekilmişti ve yaklaşık 15 günlükler. Bu, genelde çok genç fidelerde görülen bir sorundur; biraz daha büyümüş olanlarda bu sorun nadiren yaşanır.

Steril ortam veya fungisit kullanmıyoruz, ancak şu an kullandığımız ortamda bu sorunu nadiren yaşıyoruz. Tohum ekim ortamının EC (elektriksel iletkenlik) seviyelerinin yüksek olması ve tohumların çimlenmesinin ardından ortamın çok ıslak kalması bence sorun teşkil ediyor. Hindistancevizi torfunun kullanımı EC seviyesinin düşmesine yardımcı olur (eğer kaliteli materyal kullanılırsa) ve aynı zamanda doğal mantar-önleyici etkileri vardır.

Ortam/harç derinliğinin artırılması, su doygunluğunu azaltır. Son olarak, bitkiler henüz gençken dikkatli sulama, dayanıklı, hastalıklara dirençli kökler ve caudex gövdelere sahip sağlıklı ve canlı bitkiler elde etmemizi sağlar.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön