View Single Post
Eski 06-02-2013, 02:24   #1
İzmirli
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-03-2006
Mesajlar: 179
Hurma (Phoenix Dactylifera)

Phoenix Canariensis'ten söz ettikten sonra oldukça besleyici ve lezzetli meyveler veren, kendi alt türleri ve meyveleri de çeşitli olan bir palmiye türü olan Phoenix Dactylifera'dan söz etmek istiyorum.
Phoenix Dactylifera, yoğunlukla çöl ikliminin egemen olduğu yerlerde, su kaynaklarının yakınlarında yayılış gösteriri. Bilinidiği üzere çöl ikliminde gece ve gündüz arasında ısı farkı oldukça fazla olabilir. Hurma kısa süreli soğuklara dayanabilmek ile birlikte yüksek sıcaklıklardan da pek etkilenmemektedr. Tıpkı Bismarkia'larda ve Mavi Agave'larda olduğu gibi Phoenix Dactylifera'da hafif gümüşi yaprak rengine sahiptir. Sahip olduğu bu renk onun nispeten yüksek sıcaklıklara ve kuvvetli güneş ışınlarına dayanabildiğini gösterir.
Phoenix Dactylifera yanlarından ve gövdesinden yavrular(piçler) verme eğilimindedir bu yavrular genellikle kültüre alınan hurmalarda ayıklanır ve kesilir. Ancak bahçede yetiştireceğiniz hurmalarda bu görüntü hoş olabiliyor.(İzmir Güzelbahçe sahil yolunda Shell Benzin istasyonunun karşısında bir çiçekçi var onun yakınında bir örneği mevcut)

Bakımı oldukça kolay olup, düzenli ve dengeli bir besleme, gübreleme ile oldukça sağlıklı ve güçlü bir hurmanız olabilir. Kırmızı Palmiye Böceği, Sayın Ragıp Esener'in Palmiyeler kitabında belirttiği üzere kontrolsüz olarak Mısır ve çeşitli ülkelerden ithal edlen hurmalar ile bu böcek ülkemize girerek yayılım göstermiştir. Hurma tarımı yapılan yerlerde bu böceğe karşı önlem alınmaya ve mücadele yapılmaya çalışılmaktadır. Avrupa'da ağacın gövdesinin çeşitli yerlerine özsu kısmına yerleşecek uzunlukta iğneler yerleştirelerek sitemik ilaçlar ile mücadele edilmeye ve feromon tuzakları kullanılarak kontrol altına alınmaya çalışılmakta imiş. Türkiyede yapılan uygulamaları bilmiyorum. Bilgisi olanlar aydınlatırlarsa mutlu olurum.

Ek olarak İzmir Mustafa Kemal Sahil Bulvarında deniz kenarındaki yürüyüş yolundaki uzun palmiyeler Phoenix Dactylifera olup, 2-3 kez salkımlar halinde meyveler verdiğini ve oluşan meyvelerinde yenebilecek büyüklükte olduğunu gördüm ancak daha sonra gelen ekiplerin meyve salkımlarını kesip götürdüklerini gördüm. Hala tam olarak olgunlaşıp olgunlaşmadıklarını blmiyorum

Hurmalar boy uzunuğu olarak Phoenix Canariensislere göre daha uzun olurlar ve onlar da deniz etkisine dayanıklıdırlar.

İzmirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön