View Single Post
Eski 05-02-2013, 10:33   #7
Manifesto
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 499
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 Mesajı Göster
Sayın Manifesto Merhaba,
siz yıllardır işin içinde olan yetiştirici olarak yazacaksınız ki biz de bileceğiz. biz işin daha başındayız. topraklıda gerçekten durum sizin yazdığınız gibimidir, yoksa aşağıda alıntı ve linkini belirttiğim paylaşım gibimidir.


Sera içi ısıtma maliyetini nasıl en aza indirgeriz?

Sayın Manifesto, ayrıca 1000 metrekare topraksız serada çilek üretiminin yıllık geliriyle ilgili paylaşımda bulunabilirseniz bizi memnun edersiniz. selamlar... saygılar...

Sn vetman.
Turfanda yetiştiricilik;yetiştirilecek ürünün arz-talep dengesinin üretici lehine olduğu üst sınırı tespit edebilme ve bu dönemde en az maliyetle ürün yetiştirebilme esasına dayanır.

Örnek marul:
Mesela Çukurova'da serada,her hangi bir üretim tekniğiyle, iç piyasaya arz edilecek marul yetiştirmek mantıksız.Dış ortamda zaten yetişiyor.Yetiştirir ve yetiştirilemeyen illere satarım derseniz pazarlama maliyeti(nakliye,komisyon vs.)sizi hüsrana uğratabilir.Soğuk illerde ise ocak ve şubat ayı marulun saltanat sürdüğü dönemdir.Trakya,marmara ve diğer soğuk bölgeler bu aylarda yetiştirsin ama bu ayların dışına sarkan üretim karlı olmaz.

Örnek domates:

Marula göre talep açısından şubat-mart-nisan aylarında daha avantajlı gibi görülsede üretim zorluğu ve Türkiye örtü altı yetiştiriciliğinde %80 gibi bir paya sahip olması üreticinin elini zayıflatmakta.

Çilek:

Tutarsız bir fiyat skalası var.Üretimin en az olduğu dönemde bile toptan satış fiyatının, üretim maliyetinin altına düştüğü durumlarla karşılaşmanız mümkün.Raf ömrünün az olması,üretim zorluğu,yatırım maliyetinin yüksek oluşu ve buna kıyasla birim alandaki üretim rekoltesinin azlığı çileği cazip olmaktan çıkarıyor.Umutlarınız pamuk ipliğine bağlı.Ya tutarsa mantığı.

Salatalık:

Favori ürünüm.

Uzun yıllar bir çok üründe, turfanda üretimdeki tecrübem; ocak-şubat-mart ve nisan aylarında salatalık üretmenin en karlı üretim olduğunu gösterdi.
Bu aylarda ortalama toptan satış fiyatı çukurovada,1 TL ve toplam üretimin % 80 ini bu aylarda üretebiliyorsunuz.

Türkiye şartlarında iç piyasaya hitap eden orta ölçekli üretici salatalık üretsin.Hüsrana uğramaz.


Üreticilerden;şu ürünü yetiştirdim müthiş paralar kazandım gibi söylemler duyarız.
Bilmiyorum,lokal olarak kazanıyor olabilirler ama üretim arttığında aynı durum söz konusu olurmu soru işareti.

Manifesto Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön