View Single Post
Eski 02-02-2013, 20:54   #202
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Exclamation

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto Mesajı Göster
Plastik(Muşambalı), oluklu seralarda,karlı bölgelerde kar birikmesini ve seralara zarar vermesini önlemek amacıyla,su kaynağımız kuyu suyu ise, karın yağmaya başlamasını müteakip, statik seviyede ortalama +18 derece olan kuyu suyunu oluk içlerine döşeyeceğimiz yağmurlama düzeneğiyle yağan karın üstüne püskürtmemiz, karın oluklarda birikmeden eriyerek oluklardan akmasını ve ağırlık yaparak seramıza zarar vermesini önleyecektir.

Uygulanmış ve sonuç alınmıştır.

+18 derecedeki kuyu suyu damlama sulama sisteminde kullanılıyorsa sera içi ısıtma sisteminin(katı veya sıvı yakıt yakılan soba ve benzerleri) yetersiz kaldığı ve ürünü don vurma tehlikesi olduğu durumlarda damalama sulama sistemini çalıştırarak ürünümüze dondan korumamız mümkün olacaktır.

Uygulanmış ve sonuç alınmıştır.

Uygulamadan örnek(domates serası):Sera dışı sıcaklık -5 dereceye düştüğünde dönüme 5 adet kurulan, 250 lt'lik fıçılardan yapılan odun sobaları sera içi sıcaklığı +2 derece seviyesine getirebilmiş, sıcaklığın düşmeye devam ettiği gözlemlendiğinde ise damlama sulama çalıştırılmış ve 15 dakika sonra sera içi sıcaklık +8 derece ölçülmüştür.
Şimdi burada sn. Manifestonun önerilerine saygı duyuyorum. Ancak şu olayın altını çizmek istiyorum:

1. Kar yağması, birikmesi ile DON olayı farklı şeylerdir.
2. Kar ve don olayları farklı bölgelerde farklı sonuçlar verir.
3. Genellikle kar yağarken don olmaz! Sıcaklık da + derecelerde olabilir. Kar sera üzerini örter ve dışarıdaki don olayından korur. Bildiğimiz şey dağlarda pek çok soğanlı bitki Kar altında donmaktan korunur ve kar altında sıcaklık +5 oC dır..!!
4. DON olayı kar yağdıktan sonra , hava açıldığı zaman oluşur. Burada don un şiddeti ve süresi önemlidir. Örneğin sıcaklık -5 oC a düşmüş ama çok kalmadan + derecelere çıktıysa don etkili olmaz ama sıcaklık - 2 veya 3 oC a düşüp 10 saat vaya daha uzun süre kalırsa bu durumda donma olayı daha tahripkar olur.
5. Eğer 2-3 gün don olayı devam ederse yukarıdaki damla sulama yöntemi tersine sonuç verebilir. Çünkü 2 gün devamlı sulama yapılmaz, hatta don olacağı zaman hiç sulama yapılmamalıdır. Ama şu da bir gerçektir ki 3 gün don devam eden Bölgelerde kışın domates yetiştirilmez!!.
6. Çok yoğun kar yağışı olan yerlerde yağmurlama ile karı eritmek zordur. Verdiğiniz su karı çok az eritebilirse de karın altından akıp gider.
7. Teknik olarak diğer bir konu da şudur: Kar sera tepesinden oluklara doğru kaymalıdır. Olukların üzerinde birikirse seranın dengesini bozmadığı sürece çökme yapmayabilir ama seranın bir tarafına yığılma olursa veya tepede kalırsa dengeyi bozar ve sera çöker. Bu nedenle kar tutan yörelerde sera tepeleri (Hatta ev damları) daha dik yapılır,karın kayması sağlanır. Karın kaymasını engelleyen şeyler (set, tel, Kireç kalıntısı vs.) var ise kar kaymaz ve o sera tehlikelidir.
8. Damlamadan verilen suyun sera içini 15 dakikada 6 oC artırması ilginç bir deneyimdir ama dışarıda don 6-10 saat devam ediyorsa bu kadar uzun süre damlama sulama yapılması ne kadar doğru olur ve ertesi gün devam eden don olayında bitkiler ne olur??

Yukarıda da söylemeye çalıştığım gibi, Bölgeler ve sıcaklık koşulları, don olayının süresi ve şiddeti olayı yakından etkiler.

Kolay gelsin, Donsuz geceler! dilerim !!

(Not: Son cümle, Fi tarihinde tv de meteorolojı sunan rahmetli Meteorolog ALİ ESİN den alınmıştır!! bundan sonra ekrana veda etmiştir.)

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön