Konu: Teraslama
View Single Post
Eski 29-01-2013, 12:08   #2
Odeh
-
 
Giriş Tarihi: 17-08-2010
Şehir: Manisa
Mesajlar: 508
Teraslama yapılan alanlarda oluşan şevlerin erozyona karşı korunması.

(Erozyon kontrolü hakkında bir başlık bulamadım)

Arazimde, tam çardak tipi telli terbiye sistemi ile sofralık üzüm bağı tesis etmek üzere seki teras uygulaması yaptım.
Name:  IMG_0725.jpg
Views: 14872
Size:  58.0 KB
Name:  IMG_0776.jpg
Views: 26212
Size:  63.4 KB

Seki teraslar eşyükselti eğrilerine paralel, tek tek ölçülerek titizlikle oluşturuldu. Teras genişliği 4mt., oluşan setler ise genel olarak 1,5-2mt arasındadır. 100-150cm uzunluğunda oluşan şevler ise, ortalama 40-60cm yüksekliğinde ellenmemiş doğal zemin üzerinde, 60-70 derecelik bir açıyla durmaktatır.
Name:  IMG_0763.jpg
Views: 17293
Size:  56.0 KB

Bu çizim genel formu göstermektedir...
Name:  qwe.JPG
Views: 12005
Size:  2.6 KB

11.000 mtül uzunluğa sahip bu terasların, rüzgar ve özellikle kış koşullarındaki yağmur erozyonuna karşı korunması gerekmektedir. Terasların erozyona karşı korunmasında taş setler etkili ve kalıcı bir çözüm olmasına karşın maliyet ve uygulama önemli birer faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Teras uygulamalarında erozyon kontrolü amacıyla yapılmış taş setler hakkında ulaştığım ve dünyadaki çeşitli örnekleri barındıran bu doküman (https://www.wocat.net/fileadmin/user...OK_PART2.3.pdf) sayesinde birçok bilgi edindim.

Toplam uzunluk ve uygulama maliyetleri ilk anda böyle bir uygulama yapılmasına engel gibi görünse de kaçınılmaz olanın taş set uygulaması olduğunu düşünüyorum. Ancak elbette 2-3 yıla yayılmış bir takvim doğrultusunda... (İşlenecek malzeme hakkında bir örnek vermek gerekirse çeşitli ölçülerdeki -ortalama 3 farklı boyutta- malzemenin toplam hacmi kaba bir hesapla 2.300m3'e yaklaşmaktadır.)

Şev erozyonunu en az seviyede tutmak amacıyla -taş setler haricinde ve taş setler tamamlamıncaya kadar- birkaç uygulama dışında yapılabilecek çok birşey yok...
Bunlar;
1- Geosentetik ürünler kullanarak çimlendirme
2- Hydroseeding yöntemiyle çimlendirme
3- Klasik uygulama yöntemleri ile çalı türünde bitkileri kullanarak bir kök sistemi kurmak (rekabetçilik tehditi göz önünde bulundurularak)
4- Yörede bolca bulunan Geven ile bir önlem almak (aklıma gelse de bu konuda yeterli bir bilgi edinemedim halen)
5- Yörede bolca bulunan Kekik ile bir önlem almak.


1. seçenek gülümseten fiyatlar ile sunulduğu için okudum, görüştüm, dinledim ve unuttum.
3., 4. ve 5. seçenekleri 2. seçenek ile karşılaştırma sürecindeyim. Ancak konuştuğum mühendislerden (ziraat, peyzaj) tatminkar yanıtlar alamıyorum. Ticari kaygılar ve rekabet de işin içine girdiğinde bir süre daha araştırmanın ve tartışmanın daha doğru olduğuna kanaat getirdim.

2. seçenek de fiyat anlamında ilkinden farklı olmamakla birlikte tedariğini ve uygulamasını yapabileceğim bir yöntemdir. Hydroseeding denilen tohum püskürtme yöntemi bir takım risklere açık olsa da göze alınabilecek boyuttadır. Tohum kaybı, çimlenmede kısmen kayıplar gibi... Bu yöntemde, püskürtülen tohumların toprak ile örtülmesi yerine selüloz liflerden oluşan bir tür malç kullanılmakta ve (tohum+su+malç+yapıştırıcı+gübre+su tutucu+boya) karışım birlikte püskürtülmektedir. Örnek için bu linki kullanabilirsiniz.(Profile EVS | Solutions for your Environment)

Selüloz lifi ağır metal ya da kimyasal içerme riski olan atık kağıtlardan değil, ısıl işlem görmüş uzun odun liflerinden oluşmaktadır. Steril ve su tutma kapasitesi yüksek olan bu malzemeyi de buldum. Üreticisi amacımı duyunca şaşırdı ama hâlâ satıp satmamaya daha karar vermediler

İşte yaptığım tartışma bu noktadadır... Hangisi daha doğru ve verimli olabilir, gözden kaçırılan başka seçenekler mevcut mudur?


Düzenleyen Odeh : 29-01-2013 saat 12:26 Neden: imla
Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön