View Single Post
Eski 28-01-2013, 17:55   #3
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Bir ara bayağı merak ettiğim bir konuydu

Torii (toh-ree) gate (Tori kapısı) aslında bonsai bahçesine giriş kapısından ziyade dinsel anlamı olan bir geçit. Bu dünya ile ruh dünyasını birbirinden ayırdığı varsayılan bir kapı.

Şintoizm inanışında, şinto mabetlerinin girişindeki bu kapıdan geçtikten sonra ruhların sizin ettiğiniz duaları duyduğuna inanıyor Japonlar. Bu ruhlar (KAMİ) onların inanışına göre bizdeki Tanrı veya ruh betimlemesinden biraz farklı... kutsal ruh/ruhlar demek sanırım daha doğru olur.

Büyük şinto tapınaklarında birden fazla torii gate bulunuyor. Kırmızı torii gate mabete ana girişi simgelerken daha içerilerde kullanılan taştan yapılma bir torii gate ise mabetin kalbine (esas ritüel alanına) geldiğinizi belirtiyor. Kırmızı yerine bazen başka anlamları yüklemek için siyah veya renksiz (boyasız) torii gateler de kullanılıyor.

Aynı şekilde torii geçitlerinin birden fazla şekli mevcut. Bilinen en yaygını ise yukarıdaki resimdeki gibi Pi sayısına benzer bir şekil. Farklı bölgelerdeki yerel inanışa göre değişik KAMİ'leri (kutsal ruhları) simgelemek üzere birçok farklı şekilde ve renkte karşımıza çıkabiliyor.

İnari inanışının mabetlerinde ise biraz farklı olarak birçok (bazen yüzlerce) torii kapısından oluşan bir tünel kullanılıyor. Aslında bu torii kapılarının her birisi kutsal ruhlara minettarlık/şükran göstergesi olarak insanların tapınağa bağışlamış olduğu bir kapı ve bu bağışlanan kapılar arka arkaya dizilmek suretiyle bir tünel haline geliyor. Sayı ne kadar fazla ise o inanışın o kadar kuvvetlendiğine inanılıyor.

NOT: Aslında benim kullanıcı adım da (Sakaki) ünlü bir Japon dini inanışında kutsal bir ruhu (KAMİ) simgeleyen bir kutsal ağaca verilen isim; Kutsal-Ağaç (Saka-ki) deniyor kısaca ve yerel mabetlerin ibadet edenler üzerindeki gücünü artırıyormuş sanırsam. Kimuranın kitaplarında da geçmekte...
Çok hoşuma gitmişti anlamı ve o yüzden almıştım bu adı


Aklımda kalan bunlar
Fazla bilgi göz çıkarmaz sanırım

Buna göre, ana girişe kırmızı, esas bonsailerin olduğu kısma da taştan bir tori kapısı yaparsın artık

Başarılar dilerim tourkana!

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön