Merhaba arkadaslar,
Televizyonda zaplarken karsima bu meyve cikti;aslinda adi direk salak olarak geciyor meyvenin ama ben salak fruit diyerek bilmeyenler icin salak fruit olarak yazmayi tercih ettim;ne de olsa baslik salak diye gozukecekti ilk gorenler icin yanlis bir anlama gelebilecegini dusunerek boyle bir yola basvurdum
Salak,salacca,snake fruit olarak da bilinen bu meyve Arecaceae familyasina mensup bir palmiye turuymus.Endonezya,Malezya ve Brunei'de dogal olarak yetisen bir urunmus (valla giden varsa bize de getirsinler lutfen

) Ve bu salagin 3 turu varmis.Bunlar;
salak pondoh : Yogyakarta bolgesinde bulunan onemli bir turuymus,bu turunde uc alt kategorisi varmis : pondoh super, pondoh hitam (siyah pondoh), and pondoh gading (sarimtirak pondoh).
Salak Bali : Bali adasinin her yerinde bulunabilen,turistler tarafindan da sevilerek tukenen bir urunmus;sulu ve citir oldugu belirtiliyor meyvenin.Tadi limonata ve ananasa benziyormus.
Salak gula pasir En sekerli olani buymus,hatta bu yuzden gula pasir (yani kendi dillerinde sekerli) denilirmis.En pahalasi da buymus yani en salak'i salak gula pasirmis efendim
Bakalim bu bitkinin filizlerini buradan gorecek miyiz ? Ebayden alsak valla kazik yemis olacagiz.Salak pondoh Endonezya pazarlarinda kilosu 2 dolar (4 tl)den satilirken ebayde 10 tohumu 8,5 dolardan satiliyor:yani sn.Garuda'nin da bahsettigi gibi;bunu ebayde satan Endonezyalilarin midesi de cebi de doyuyordur.
Not

:Hangi programdan buldugumu merak edenler varsa soyleyim hemen, kel alaka bir program olan Gor"dugun" gibi adindaki bir programda rastladim.Ne demisler ogrenmenin yeri zamani olmaz