View Single Post
Eski 26-01-2013, 00:18   #42
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rise_com Mesajı Göster
Solucan gübresi (vermikompost) ev kullanıcılarına uygun mu? Bu konuda Halil Önen abimizle yaptığım görüşmede, solucan gübresinin nemini yitirdikçe kalitesinin azaldığından bahsetmişti. O halde nemini yitirmemesi için konserve gibi hava geçirmeyen ambalajlarda satmak gerekecek.

Ve yine bitkisine değer veren ancak solucanı tanımayan kişiler bu gübreyi kullandıklarında, gübre içinde kalabilecek kokonlardan çıkacak solucanlar kullanıcılara antipatik gelebilir.

Kompost için demiyorum ancak solucan gübresini ev kullanıcılarına pazarlamayı düşünüyorsak en uygunu şerbet yapmak olacak. Bunda da problem sulandırdıktan sonra en kısa sürede kullanılması gerekiyor
Sayın rise com,

vermikompost nemini yitirdikçe mikrobiyal özelliklerinde zayıflama oluyor ama içindeki iz elementler, mikrobesinler çok büyük oranda kalıyor. Zaten bu nedenle yaşayan gübre deniyor ona. Ancak unutmamak gerekir ki, bu gübreyi hava geçirmeyen bir sistemde depolarsanız, anaerobik bakterilere fırsat vermiş olursunuz. Her gübrede mutlaka bir ölçü havasız ortam bakterileri bulunur. Onlara fırsat vermemek lazım. Havasız ortamda solucan gübresinin içindeki canlılar zamanla oksijensizlikten ölürler.

Bu gübreyi kullanmak isteyen bir evsel zat, artık onun ne gübresi olduğunu bilecek ve kokondan solucan çıkma ihtimaliyle bu gübreyi kullanacak. Ayrıca, evsel kullanım için en ince elekten geçirilmiş gübre satışa sunulur daha çok. Bu durumda gübrede kokon zaten kalmaz.

Sıvı solucan gübresi, solucan çayı, solucansuyu vb sıvı formları uzun süre paketleyerek koruyamazsınız. Çünkü su nedeniyle havasız ortamda zararlı bakterilerin üremesine imkan sağlamış olursunuz. Dünya ne yapıyor bu durumda; sıvı gübredeki canlıları çeşitli yöntemlerle dorment, yani uyku formuna sokuyorlar. Bu durumda sıvı gübre bozulmadan daha uzun süre dayanabiliyor. Ancak bu iş daha uzun bir süreci kapsar. Ayrıca katı ve sıvı gübre kulanımının farklı alanları vardır. Sıvı daha çok tarımsal faaliyette damlama ve/veya yaprak gübresi olarak kullanılır. Evsel kullanımda en iyisi yine de katı formdur. Daha kalıcıdır çünkü.

Saygılarımla.

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön